Evropská pravidla pro těžební odpad potřebují revizi, varuje analýza

Nová právní analýza upozorňuje na potřebu revize směrnice EU o těžebních odpadech. Vzhledem k plánovanému rozvoji nových dolů v Evropě je zřejmé, že současná pravidla jsou zastaralá a nevyhovující.

těžba

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle nové právní analýzy, kterou si objednala Evropská federace pro dopravu a životní prostředí (T&E), je směrnice EU o těžebních odpadech z roku 2006 značně zastaralá a neefektivní. S růstem těžby v Evropě a novými požadavky v rámci Zákona o kritických surovinách se ukazuje, že pravidla pro odpad z těžby v Evropě neodpovídají současným standardům ani praxi v jiných zemích jako je Brazílie nebo Čína.

Analýza ukazuje, že implementace směrnice je často nekonzistentní, přičemž mnoho klíčových ustanovení je nejasných a ponechává je na uvážení členských států. Například není jasné, kdo nese odpovědnost v případě nehody nebo škody, a jak přísné mají být preventivní a monitorovací plány. Dále, nejlepší dostupné techniky, jako je filtrování odpadů, které zvyšuje bezpečnost, nejsou povinné a jsou ponechány na rozhodnutí jednotlivých firem. To znamená nedostatečnou ochranu životního prostředí a místních komunit.

T&E proto vyzývá novou Evropskou komisi, aby směrnici přepracovala. Navrhují vytvoření nového evropského nařízení o těžebních odpadech, které by zajistilo jednotné uplatňování pravidel napříč členskými státy. V rámci nové legislativy by měly být povinně zavedeny nejlepší dostupné techniky pro ukládání odpadů a monitorování, čímž by se zlepšila bezpečnost a ochrana životního prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly