sobota 28. září 2024

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi zeměmi EU, včetně Slovenska

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi členskými státy EU, které překračují stanovené rozpočtové deficity. Včetně Slovenska.

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise
Zdroj: Flickr

  • Budova Evropské komise
  • Zdroj: Flickr

Evropská komise zahajuje řízení proti sedmi členským státům EU, které překročily stanovené deficity veřejných financí. Mezi těmito zeměmi jsou Belgie, Francie, Itálie, Maďarsko, Malta, Polsko a Slovensko, které v loňském roce překročily tříprocentní limit ve vztahu k HDP.

Komise zhodnotila situaci u 12 zemí, včetně České republiky, a rozhodla se zaměřit na ty, kde je deficit výraznější a trvalejší. Deficit veřejných financí musí být dle pravidel EU do tří procent HDP a veřejné zadlužení do 60 procent HDP. Zpráva Evropské komise je prvním krokem k zahájení disciplinárních opatření.

Většina deficitů je důsledkem koronavirové pandemie a následných mimořádných fiskálních opatření. Dalším faktorem byly energetické krize po ruské invazi na Ukrajinu, které vedly k prudkému nárůstu cen energií a nutnosti státní podpory pro domácnosti a podniky.

Zvláštní pozornost je věnována Francii, druhé největší ekonomice eurozóny, která čelí politickým otřesům po rozpuštění parlamentu prezidentem Emmanuelem Macronem. Francie měla loni deficit 5,5 procenta HDP, který má letos klesnout jen na 5,3 procenta. Veřejné zadlužení Francie činilo 110,6 procenta HDP a očekává se jeho další růst.

Autor: Šimon Mitro

Související

GYUjNcCXIAA1knt
Zahraniční

Poslankyni slovenského parlamentu vyhodili z jednání kvůli duhové samolepce

profimedia-0911354678
Zahraniční

Na Slovensku zase přituhuje. Fico dostal obálku s nábojnicí

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

GX1j7SPWAAAfRP1
Zahraniční

Brutální vražda transgender influencerky. Den po schválení zákona proti LGBTQ+