neděle 29. září 2024

Evropou zmítá vlna extrémních veder. Středozemí zažívá i 40 stupňová horka

Evropa se v posledních dnech potýká s neobyčejně vysokými teplotami, které zasáhly téměř celý kontinent. Například v Itálii pokračují vlny veder od června, přičemž teploty v některých oblastech překračují 40 stupňů.

extrémní horko

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

V posledních dnech se většina Evropy potýká s neobvykle vysokými teplotami a vlhkostí. Ve Francii jsou teploty nad 30 stupňů Celsia, přičemž země si připomíná tragédii z roku 2003, kdy v důsledku veder zemřelo 15 tisíc lidí. V Itálii trvají vlny veder od poloviny června, přičemž některé oblasti zaznamenaly teploty přes 40 stupňů. Městské nemocnice hlásí až 20procentní nárůst pacientů s onemocněními souvisejícími s teplem.

Španělsko zažívá pravděpodobně nejsilnější vlnu veder letošního léta, přičemž teploty v Andalusii a severovýchodě mohou překročit 40 stupňů. Ve Velké Británii bylo pondělí nejteplejším dnem roku s teplotami až 34 stupňů v Cambridge. Dlouhotrvající horké počasí v Evropě přispívá k nárůstu rizika požárů.

Podle expertů z Barcelonského institutu pro globální zdraví loni v Evropě v důsledku veder zemřelo více než 47 tisíc lidí. Současná vlna veder je způsobena přítokem velmi teplého vzduchu ze severní Afriky a Španělska, který se dostal na sever před oblastí nízkého tlaku v Atlantském oceánu. Klimatické změny zvyšují intenzitu těchto horkých vzduchových mas.

Vzhledem k vysokým teplotám a vlhkosti se tělo obtížněji ochlazuje, protože pot se při vyšší vlhkosti nedostatečně odpařuje. Vysoké teploty se také projevují v severní Evropě, kde teploty na Špicberkách dosáhly rekordních 20 stupňů.

Očekává se, že vlna veder by mohla do konce týdne polevit v západní Evropě, ale východní a jižní části kontinentu zůstanou nadále vystaveny vysokým teplotám. Teplé vody v Středozemním moři a podél západních evropských pobřeží budou pokračovat v podpoře teplého a vlhkého počasí i v následujících týdnech, což může znamenat vyšší riziko bouřek a přívalových dešťů.

Odborníci varují, že pokud se počasí nezmění, vysoké teploty a vlhkost mohou pokračovat i v následujících týdnech. Tento stav může přispět k větší četnosti bouřek a přívalových dešťů, které by mohly postihnout centrální Evropu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Downtown_Phoenix_Aerial_Looking_Northeast
Zahraniční

Nejžhavější americké město zažilo113 rekordně teplých dnů v řadě

left-side-front-extreme-close-up-of-international-film-star-sophia-lorens-face-81f1ff-1024
Film a TV

Filmová femme fatale hrála po boku desítek mužů. Milovala ale jediného

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle