Evropa plýtvá jídlem, řešení chybí

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zveřejnila zprávu, podle níž je plýtvání potravinami v EU stále závažným problémem.

supermarket

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Každý obyvatel EU v roce 2022 vyprodukoval průměrně 132 kg potravinového odpadu. Plýtvání přispívá ke změně klimatu, znečištění i úbytku biodiverzity. Přesto členské státy investují spíše do osvěty než do ekonomických pobídek, které by odpad skutečně snížily.

EU plánuje do roku 2030 snížit potravinový odpad o 30 procent u spotřebitelů a o 10 procent v průmyslu. Podle EEA by státy měly více podporovat darování jídla a jeho efektivní využití.

Plýtvání potravinami tvoří 16 procent emisí skleníkových plynů potravinového sektoru EU a způsobuje ekonomické ztráty 132 miliard eur ročně. Zbytečně se tak plýtvá i vodou, půdou a energií.

Celkové množství odpadu v EU stále roste. Bez účinnějších opatření nebude možné dosáhnout udržitelného hospodaření se zdroji.

Autor: Šimon Mitro

Související

IMG-20250816-WA0109
Zahraniční

Kreml po jednáních ve Spojených státech: Změny amerického plánu mír nepřiblíží

546406979_1328048218686069_5320943148212988555_n
Zahraniční

Česko se zařadilo po bok unijních rebelů. Za půjčku Ukrajině ručit nebude

20210616-Geneva-Summit-1-588x368
Zahraniční

Jednání se přesouvají na Floridu. USA otevírají novou fázi rozhovorů s Ruskem

EU
Zahraniční

Evropská unie chce korigovat krátkodobé pronájmy