sobota 25. října 2025

Evropa plýtvá jídlem, řešení chybí

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zveřejnila zprávu, podle níž je plýtvání potravinami v EU stále závažným problémem.

supermarket

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Každý obyvatel EU v roce 2022 vyprodukoval průměrně 132 kg potravinového odpadu. Plýtvání přispívá ke změně klimatu, znečištění i úbytku biodiverzity. Přesto členské státy investují spíše do osvěty než do ekonomických pobídek, které by odpad skutečně snížily.

EU plánuje do roku 2030 snížit potravinový odpad o 30 procent u spotřebitelů a o 10 procent v průmyslu. Podle EEA by státy měly více podporovat darování jídla a jeho efektivní využití.

Plýtvání potravinami tvoří 16 procent emisí skleníkových plynů potravinového sektoru EU a způsobuje ekonomické ztráty 132 miliard eur ročně. Zbytečně se tak plýtvá i vodou, půdou a energií.

Celkové množství odpadu v EU stále roste. Bez účinnějších opatření nebude možné dosáhnout udržitelného hospodaření se zdroji.

Autor: Šimon Mitro

Související

54358332117_80ca823761_b
Zahraniční

Slovensko změnilo názor. Sankční balíček proti Rusku má zelenou

f4473e08-1283-494c-ae7c-8ebd90770215_750x422
Zahraniční

Španělsko navrhuje zrušení střídání času. Jaký by zůstal, ale není jisté

EU
Ekonomika

Inflace v EU zrychlila, nejvíc zdražují služby a potraviny

elektřina
Ekonomika

Evropa obchoduje s elektřinou víc než kdy dřív. Nejvíc vyváží Francie