čtvrtek 17. října 2024

Evropa čelí krizi vody. Dvě třetiny vodních ploch jsou znečištěny

Evropská environmentální agentura varuje, že pouze 37 procent evropských jezer a řek splňuje požadavky na dobrý ekologický stav. Zbytek je zatížen nadměrným množstvím chemických znečišťujících látek.

Amsterdam

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle nové zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) splňuje pouze 37 procent evropských řek a jezer kritéria dobrého ekologického stavu. Přes dvě třetiny vod jsou kontaminovány chemickými látkami. Alarmující situace se zhoršuje, protože téměř čtvrtina podzemních vod, které zásobují většinu pitné vody v Evropě, nedosahuje potřebné kvality kvůli dusičnanům a pesticidům.

Ekologické organizace volají po důsledném prosazování legislativy a obnově přírody, přičemž Krolopp z The Nature Conservancy Europe zdůrazňuje nutnost obnovy 25 tisíc kilometrů řek. S ohledem na rostoucí nedostatek vody je třeba investovat 255 miliard eur během následujících šesti let.

Důležitost digitalizace správy vodních zdrojů vyzdvihuje i skupina 13 společností, včetně Siemens a Veolia. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen vyzvala novou komisařku pro životní prostředí Jessicu Roswall, aby co nejdříve dokončila strategii na řešení těchto problémů.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0921767124
Zahraniční

Itálie začala vozit migranty do Albánie. První loď už dorazila k jejím břehům

Evropský parlament
Zahraniční

Česko s dalšími státy blokuje návrh na kontrolu zpráv kvůli dětské pornografii

Georgians_protesting_against_homophobia_in_downtown_Tbilisi
Zahraniční

Vaše cesta do Evropy je ohrožena, vzkazuje EU do Gruzie vpředvečer voleb

silnice
Zahraniční Auta

Doprava brzdí klimatické cíle EU