čtvrtek 17. října 2024

Europa pod drobnohledem. NASA u Jupiterova měsíce hledá život

Americká sonda Europa Clipper míří k Jupiteru, aby prozkoumala, zda pod ledovým povrchem měsíce Europa existuje obyvatelný oceán. Mise v hodnotě 5,2 miliardy dolarů by mohla přinést důkazy o možném životě v naší sluneční soustavě.

Jupiterův měsíc Europa

Jupiterův měsíc Europa
Zdroj: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

  • Jupiterův měsíc Europa
  • Zdroj: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Sonda, která odstartovala na raketě Falcon Heavy, bude v roce 2030 obíhat kolem Jupiteru a provede 49 blízkých přeletů nad Europou. Tento ledový měsíc, velký jako náš Měsíc, skrývá pod ledovou krustou oceán, jenž obsahuje dvakrát více vody než všechny oceány na Zemi. Vědci chtějí zjistit, zda má Europa podmínky pro existenci jednoduchých forem života.

Jupiterova magnetosféra vystavuje Europu extrémnímu záření, které představuje velkou výzvu pro sondu. Europa Clipper je však navržena tak, aby odolala těmto podmínkám, a její výkonné přístroje budou studovat nejen povrch, ale i vrstvy pod ním. Sonda bude schopna "nahlédnout" až 30 kilometrů pod ledový povrch.

Mise, která bude trvat minimálně tři roky, může přinést klíčové odpovědi na otázku, zda oceány v hlubokém vesmíru mohou podporovat život. Europa Clipper by mohla odhalit, zda má tento vzdálený svět klíčové prvky pro vznik života – včetně vody, správných chemických složek a zdroje energie.

Autor: Šimon Mitro

Související

chinese_moon_landing_by_futurerender_dg9bj2r-fullview
Zahraniční

Čína chce vyslat člověka na Měsíc. Plánuje i průzkum Marsu a Jupitera

solární bouře
Zahraniční Vesmír

Blíží se silná sluneční bouře. Hrozí výpadky proudu

Vizualizace mise HERA
Zahraniční Vesmír

Hera odstartovala na cestu k asteroidu Dimorphos, který srazila NASA

Aurora2
Zahraniční Vesmír

Dívejte se k nebi. K vidění by mohla být ohromná polární záře