pátek 5. července 2024

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

Evropská unie zahájila formální vyšetřování společností Facebook a Instagram. Důvodem je podezření, že tyto platformy vlastněné společností Meta podporují u dětí návykové chování.

sociální sítě

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Vyšetřování probíhá v rámci nového unijního zákona o digitálních službách (DSA). Ten nutí velké technologické firmy k lepší ochraně evropských uživatelů online a potírání ilegálního obsahu. Jde už o druhé vyšetřování společnosti Meta ze strany EU. První se týkalo nedostatečného boje proti dezinformacím.

Komisař EU pro vnitřní trh Thierry Breton uvedl, že pochybuje o dostatečném úsilí Mety dodržovat zákon DSA a chránit děti před negativními vlivy na jejich zdraví. Meta ale hájí své kroky. „Chceme, aby mladí lidé byli v online prostředí chráněni. Proto jsme strávili deset let vývojem více než 50 nástrojů a politik na jejich ochranu,“ sdělil mluvčí Meta.

Evropská komise, která je regulačním orgánem EU v oblasti technologií, má obavy, že systémy Facebooku a Instagramu mohou u dětí stimulovat závislostní chování. Další problém vidí v takzvaném efektu králičí nory, kdy algoritmy uživatelům na základě jejich zájmů zobrazují stále extrémnější obsah.

Jde o další z řady kroků EU k regulaci velkých technologických firem. Nový zákon DSA umožňuje za jeho porušení pokuty až do výše šesti procent celosvětového obratu platformy, nebo dokonce zákaz činnosti v případě závažných a opakovaných porušení.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

plastový odpad
Zahraniční Ekologie

Nový nástroj sleduje oběh plastů v Evropě

48859288246_05523d018f_b
Domácí

Jourová má politiky plné zuby. Končí v Evropské komisi i ANO