pátek 28. června 2024

EU schválila historický zákon o obnově přírody

Evropská unie přijala průlomový zákon zaměřený na obnovu poškozených ekosystémů a zvýšení biodiverzity.

příroda

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Evropská unie po měsících diskuzí schválila zákon o obnově přírody. Tento unikátní předpis si klade za cíl obnovit poškozené ekosystémy Evropy a zvýšit biodiverzitu. Zákon má za cíl obnovit minimálně 20 procent pevniny a mořských oblastí EU do roku 2030 a všechny degradované ekosystémy do roku 2050. Zavádí závazné cíle pro členské státy na obnovu přírodních stanovišť, z nichž 80 procent je v současnosti ve špatném stavu. Zaměřuje se především na oblasti s vysokým potenciálem pro zachycování a ukládání uhlíku.

Zákon čelil odporu konzervativních stran, které se obávaly o dopady na zemědělství a potravinovou produkci. Zemědělci protestovali proti přísným environmentálním předpisům, které zvyšují nároky na jejich práci. Přesto byl nakonec zákon prosazen.

Podle nového zákona budou členské státy EU upřednostňovat obnovu chráněných oblastí Natura 2000, které zahrnují nejcennější a nejohroženější druhy a stanoviště. Zákon rovněž zahrnuje opatření na obnovu populací opylovačů a ochranu určitých druhů motýlů a ptáků.

Do roku 2030 mají být vysázeny minimálně tři miliardy nových stromů a odstraněny umělé bariéry z řek pro zlepšení vodní konektivity. Zákon by měl přinést i významné investice do přírody a biodiverzity.

Autor: Šimon Mitro

Související

449171213_1023007815863483_7958575408347467230_n
Zahraniční

Maďarsko jde proti proudu. Vetovalo prohlášení o zákazu médií v Rusku

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí

Šatovník šarlatový
Zahraniční Fauna

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři