pátek 20. září 2024

EU přijala kritizovaný zákon o ochraně přírody

Evropská Unie ve středu přijala návrh zákona na obnovu zdevastovaných ekosystémů. Do roku 2050 jich chce obnovit naprostou většinu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen
Zdroj: Flickr

  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen
  • Zdroj: Flickr

Návrh tzv. Nature Restoration Law předložila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zákon zavazuje evropské země k obnově ekosystémů na pětině jejich území do roku 2030.

Dohromady by tak do roku 2030 mělo dojít k obnově ekosystémů na více než dvaceti procentech evropské souše a moří. O dvacet let později se očekává obnovení naprosté většiny.

Návrh zákona narazil na tvrdý odpor středopravicových zákonodárců, kteří upozornily na dopady, jaké zákon bude mít na zemědělství. Jaký postoj zaujali čeští europoslanci se můžete podívat v příspěvku. Problémem je pro ně také příliš mnoho ekologických zákonů, které EU v rámci své zelené agendy prosazuje.

S rozdílem 36 hlasů byl nakonec návrh zákona přijat a nyní se pracuje na jeho konečném znění, které by mělo být jasné již příští rok. V rámci kampaně #restorenature podpořilo zákon formou protestních dopisů více než milion evropských občanů, kteří vítají pozitivní dopady na klima a přírodu.

Související

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí