úterý 22. října 2024

EU došly peníze. Evropská komise žádá členské státy o miliardy pro Ukrajinu

Co měla, to dala. Ursula von der Leyen tvrdí, že unijní rozpočet vyčerpal své možnosti. Teď by chtěla Ukrajinu podporovat z rozpočtů členských zemí EU.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen podporu zatím jistou rozhodně nemá.
Zdroj: Twitter

  • Ursula von der Leyen podporu zatím jistou rozhodně nemá.
  • Zdroj: Twitter

Společný rozpočet zemí Evropské unie je na nule. Evropská komise se proto rozhodla k nečekanému kroku a ústy své šéfky Ursuly von der Leyen požádala členské státy o miliardy eur, které by měly putovat na podporu Ukrajiny ve válce proti Rusku. Von der Leyen vyčíslila nutnou podporu v řádu 50 miliard eur, což v přepočtu činí 1,2 bilionu korun. Částečně by se na této částce měla podílet i Česká republika. "To, co požadujeme, je absolutní nutnost, abychom dostáli naší pomoci Ukrajině," zmínila von der Leyen. Na Ukrajinu od začátku konfliktu odešly už desítky miliard eur.

I když se ministerstvo pro Evropské záležitosti k žádosti Evropské komise zatím nevyjádřilo, je jasné, že Česká republika bude muset jistým dílem přispět. „Budeme dál podporovat Ukrajinu,“ napsal na svém twitteru ministr pro Evropské záležitosti Martin Dvořák. Podíl ČR na unijním rozpočtu činí 1,7 procenta, očekává se proto, že kolem této částky se bude pohybovat i výše příspěvku, který žádá von der Leyen.

Signály z některých států jsou však rozporuplné. Obecně se čeká, že jednání o příspěvku na podporu Ukrajiny, tak jak jej představila šéfka komise, bude muset projít tvrdým vyjednáváním se zatím nejednoznačným koncem.

Autor: Jan Skala

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

peníze
Ekonomika

Padělaných peněz v Česku ubylo

GaY_zssXcAAWlUv
Zahraniční

Další bezesná noc v Kyjevě. Rusko buší do ukrajinského hlavního města