středa 23. října 2024

Umělá inteligence může do deseti let zničit lidstvo, EU ji chce regulovat

Umělá inteligence jako hrozba pro lidstvo. Evropská unie udělala významný krok. Jako první na světě chce regulovat pravidla jejího používání. Přísná omezení by se mohla dotknout i Facebooku, Twitteru a Instagramu.

vlajka EU

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Umělá inteligence má potenciál do deseti let zničit lidstvo. Tahle informace zazněla na summitu generálních ředitelů velkých světových firem, mezi kterými byl třeba i šéf Walmartu nebo generální ředitel Coca-coly. Riziko této technologie potvrdili i světoví vědci a výzkumníci z oboru. Evropská unie se tak rozhodla nastavit pravidla jejího používání. Brusel doufá, že připraví cestu pro globální standardy umělé inteligence dostupné nejen ve veřejných aplikacích, ale třeba i pro tu používanou při chirurgických zákrocích, nebo odhalování podvodů v bankách.

„Dnes jsme se zapsali do historie, Evropa navrhla konkrétní reakci na rizika, která AI začala představovat,“ řekl novinářům Brando Benifei, člen evropského parlamentu pracující na zákoně o umělé inteligenci, zvaném EU AI Act. Europoslanci se dohodli na jeho návrhu, teď ho musí projednat Rada Evropské unie a jednotlivé členské státy. Po schválení se bude zákon vztahovat na každého, kdo vyvíjí a nasazuje systémy umělé inteligence v EU, včetně těch mimo unii.

Přímý zákaz bude platit třeba pro systémy, které rozpoznávají obličeje lidí ve veřejném prostoru v reálném čase. Takové používají třeba v Číně, tam lidem přidělují zdravotní skóre na základě jejich chování. Přísná omezení zřejmě zasáhnou i Facebook, Twitter a Instagram. EU AI Act totiž neschvaluje ani platformy sociálních médií s více než 45 miliony uživatelů, kvůli doporučování obsahu.

Pokuty budou opravdu vysoké. Za hrubé porušení zákona mohou majitelé systémů umělých inteligencí zaplatit až 40 milionů euro, to je přes 950 milionů korun, nebo částku rovnající se až sedmi procentům celosvětového ročního obratu společnosti, podle toho, která hodnota bude vyšší. Působnost zákona by se pak měla rozšiřovat s tím, jak se bude technologie vyvíjet.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

bydlení
Zahraniční Bydlení

Mladí Evropané čelí problémům s bydlením kvůli rostoucím nákladům

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

profimedia-0923918117
Zahraniční

Moldavsko do unie nechce. Prozápadní prezidentka rovněž úřad jistý nemá