pondělí 16. září 2024

Eshopové aplikace mohou ohrozit vaše osobní údaje, varuje NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vydali varování ohledně eshopových aplikací, které mohou požadovat nadměrná oprávnění a sbírat více osobních údajů, než je nezbytné.

nakupovací aplikace

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

V současné době existuje na českém trhu několik eshopových aplikací, které žádají přístup k údajům, jako jsou poloha, kontakty nebo videa, i když tyto informace nejsou pro jejich hlavní funkce nezbytné. NÚKIB a ÚOOÚ varují, že takové aplikace mohou sbírat data s cílem, který nesouvisí s poskytováním služeb, a mohou je předávat třetím stranám.

Uživatelům se doporučuje pečlivě prostudovat, jak e-shopové aplikace nakládají s osobními údaji, a věnovat pozornost specifikacím, jako jsou účely zpracování a doba uchovávání údajů. Je důležité ověřit, zda aplikace dodržuje pravidla o ochraně soukromí a zda informuje o právu na vymazání údajů.

V případě pochybností by uživatelé měli raději neudělit aplikacím přístup k citlivým informacím a po jednorázovém použití aplikaci odstranit. NÚKIB rovněž upozorňuje, že některé e-shopové aplikace mohou mít neobvyklé obchodní praktiky, včetně nízkých cen, které mohou naznačovat, že aplikace získává skutečnou hodnotu sběrem osobních údajů.

Autor: Šimon Mitro

Související

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty