ESA chce ušetřit. Zapojí do vesmírného programu soukromé firmy

Evropská vesmírná agentura chce svěřit vývoj nové vesmírné kapsle do rukou soukromé firmy, slibuje si tím ušetření peněz z kapes daňových poplatníků. Následuje tím kroky americké NASA.

Space_Transportation_pillars

ESA chce vývoj další vesmírné kapsle svěřit soukromému sektoru.
Zdroj: esa.com

  • ESA chce vývoj další vesmírné kapsle svěřit soukromému sektoru.
  • Zdroj: esa.com

Stejně jako to dělá americká NASA se společností Space X Elona Muska, chce i Evropská vesmírná agentura ESA zapojit do dalšího vesmírného programu soukromé firmy. Vyhlásila totiž výběrové řízení na výrobu nové vesmírné kapsle, kterou by si pak od soukromých společností pronajímala. Jejím prostřednictvím chce ESA k mezinárodní vesmírné stanici ISS nejprve dopravovat materiál a potom i lidskou posádku. První takový let by se mohl uskutečnit v roce 2028.

ESA počítá s tím, že vhodné partnery najde přímo v Evropě. Vývojem vesmírných kapslí se totiž už začaly zabývat firmy jako The Exploration Company nebo Rocket Factory Augsburg. K přelomovému rozhodnutí o vyhlášení soutěže došlo na pondělním summitu ESA ve španělské Seville

Důležitým faktorem je, že společnost, která bude kapsli provozovat, to bude dělat na komerční bázi. Vítěz soutěže od Evropské vesmírné agentury získá finanční příspěvek na vývoj a technickou podporu a po zprovoznění kapsle bude zajišťovat lety, které si u něj ESA objedná.

Autor: Jan Skala

Související

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech