pondělí 20. května 2024

Eritrea slaví třicet let samostatnosti jako jedna z nejchudších zemí světa

Třicet let nezávislosti nebylo pro Eritreu příliš šťastných. Stále tam totiž žije polovina lidí na hranici chudoby.

Eritrea

Zvířecí trh v Eritrei
Zdroj: Pixabay

  • Zvířecí trh v Eritrei
  • Zdroj: Pixabay

Dnes je to rovných třicet let, co stát Eritrea na východním pobřeží Afriky vyhlásil svou samostatnost. 24. května 1993 se totiž odtrhl od Etiopie, jejíž součástí byl od druhé světové války. To se tamnímu obyvatelstvu nelíbilo a od šedesátých let dvacátého století vedlo několik eritrejských ozbrojených skupin občanskou válku vůči etiopské vládě. Ta vyvrcholila právě v roce 1993 odtržením. Od té doby vládne v zemi diktátorský režim vedený Lidovou stranou za spravedlnost a demokracii. V jejím čele celých třicet let stojí prezident Isaias Afwerki, který má pod palcem i armádu, ta má v Eritrei velké slovo.

Třicet let uběhlo ve znamení ekonomických neúspěchů a dnes je tento stát jednou z nejchudších zemí světa. Většinu firem vlastní armáda nebo členové vlády. Země nemá moderní zemědělství ani průmysl a v podstatě jediný zisk generují banky. Upadá i školství, které je pod vlivem militarizace. Polovina z odhadovaného počtu šesti milionů obyvatel žije na hranici chudoby.

Co se týče zahraniční politiky, je současná Eritrea spíše v mezinárodní izolaci. Afwerkiho režim si ale snaží budovat dobré vztahy s Libyí, Íránem a Čínou. Mezi Eritreí a Českou republikou je zavedena vízová povinnost.

Autor: Jan Skala

Související

GG2GK33WYAAuKNK
Zahraniční

Argentinská opatření zabrala. Inflace klesá, rozpočet sílí, chudoba je ale větší

peníze
Ekonomika

HDP kleslo loni o 0,4 procent

dítě
Zahraniční

Každé páté dítě z bohatých zemí žije v chudobě

Chudinská čtvrť v Palermu na Sicílií.
Zahraniční

Každý dvanáctý Ital žije v extrémní chudobě