čtvrtek 19. září 2024

Éra The Beatles nekončí. Umělá inteligence možná dodělá další skladby

Režisér a blízký spolupracovník pozůstalých členů The Beatles Peter Jackson tvrdí, že by se v budoucnu mohly objevit další dosud neslyšené skladby nejslavnější kapely všech dob. Dokončit je ale bude muset umělá inteligence.

d3afm0l-0b47b333-3875-45ff-ace9-1548098a3fee

Jedna z posledních fotek The Beatles.
Zdroj: DeviantArt

  • Jedna z posledních fotek The Beatles.
  • Zdroj: DeviantArt

Před pár dny vydaný singl Now And Then, který se prezentuje jako zaručeně poslední skladba The Beatles, by až tak úplně poslední být nemusel. To si myslí Peter Jackson, režisér snímku Get Back z roku 2021, který pojednává právě o The Beatles a na němž se podíleli oba dosud žijící členové kapely, zpěvák a basista Paul McCartney a bubeník Ringo Starr. Podle něho je v archivech kapely řada nedokončených skladeb, které by se mohly do zdárného konce dotáhnout pomocí umělé inteligence, tak jak tomu bylo právě u Now And Then, na němž s polovinou kapely Jackson rovněž spolupracoval.

Režisér své prohlášení podepřel tvrzením, že při tvorbě filmu Get Back se musel probírat 150 hodinami zvukového materiálu a objevil prý řadu zárodků skladeb, které kapela nikdy nedokončila.

Singl Now And Then vzbudil v minulých dnech velký ohlas, protože je první uveřejněnou skladbou pod hlavičkou The Beatles od let 1995 a 1996, kdy vyšly dva posmrtné singly Free As A Bird a Real Love. Tehdy se to stalo u příležitosti 25 let výročí od rozpadu nejslavnější kapely všech dob a 15 let od vraždy jejího frontmana Johna Lennona.

Autor: Jan Skala

Související

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci