středa 9. října 2024

Energošmejdi si účtují drahé poradenství nebo vymáhají pokuty

Stále nové triky vymýšlejí energošmejdi, kteří se snaží nalákat důvěřivé odběratele do spárů nevýhodných a často až podvodných smluv.

Spotřeba elektrické energie

Češi v minulém roce šetřili.
Zdroj: pixabay.com

  • Češi v minulém roce šetřili.
  • Zdroj: pixabay.com

„Jejich praktiky často připomínají scénáře těch nejbizarnějších filmů, přesto se dějí. Třeba trik se získáním plné moci, která pak poslouží k uzavření smlouvy pro odběratele značně nevýhodné. Nebo vydávání se za zaměstnance energetických společností, následné poskytování klamavých informací nebo nevyžádaného a často velmi drahého poradenství,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ze společnosti Kalkulátor.cz.

Kromě podomního prodeje se objevily i případy, kdy se zprostředkovatelé snažili získat nové klienty v restauracích. Podvodníci také jménem Energetického regulačního úřadu vymáhají po lidech vymyšlené pokuty, přestože instituce takovou pravomoc vůbec nemá. Stačí jim k tomu telefon. Oběti zavolá automat a požaduje úhradu pokuty s tím, že v případě nezaplacení bude následovat soudní spor. Na hovor navazuje SMS zpráva s odkazem, který vede na web připomínající oficiální stránky úřadu.

Podvodníci se často se zaměřují především na seniory, kteří jim nejčastěji naletí.

Související

energie
Domácí

Novým dodavatelům energií se nechce vracet přeplatky

Sbírka_3
Domácí Video

Falešná sbírka pro Ukrajinu vynesla podvodníkům miliony

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

peníze
Domácí

Falešní celníci chtějí peníze, vyhrožují řidičům vybodováním