středa 18. září 2024

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

Navzdory celosvětovým snahám o snížení emisí došlo za poslední dvě desetiletí k 20procnetnímu nárůstu emisí metanu způsobených lidskou činností, což vážně ohrožuje cíle Pařížské dohody o globálním oteplování.

zeměděleství

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle nové zprávy Global Methane Budget 2024 zvyšuje lidská činnost globální emise metanu, což vážně ohrožuje klimatické cíle. Koncentrace metanu v atmosféře dosáhly rekordní úrovně 1 923 částic na miliardu, což je více než 2,5násobek hodnoty z předindustriální éry.

Metan je silný skleníkový plyn, který v prvních 20 letech po uvolnění ohřívá atmosféru téměř 90krát rychleji než oxid uhličitý. Hlavními zdroji lidských emisí jsou zemědělství, těžba fosilních paliv a nakládání s odpady. Zemědělství, včetně chovu dobytka a pěstování rýže, tvoří 40 procent lidských emisí metanu.

Ačkoliv 150 zemí podepsalo dohodu Global Methane Pledge, slibující snížit emise metanu o 30 procent do roku 2030, vědci upozorňují, že pokrok je malý. Emise od roku 2020 narostly o dalších pět procent, a to především v Číně, jižní Asii a na Blízkém východě.

Pokud se současný trend nezmění, hrozí, že se globální teplota zvýší o více než 3 stupně Celsia do konce století, což překračuje limity stanovené Pařížskou dohodou a přibližuje svět k nebezpečné klimatické budoucnosti.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství