Elektromobilům nesvědčí mrazy. Tesly mají problém s dobíjením

Extrémní mrazy v Chicagu způsobily řidičům elektromobilů problémy.

Tesla

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Řidiči elektromobilů zažívají v USA těžké časy. V místech, kde řádí sněhové bouře a teploty jsou hluboko pod bodem mrazu, mají řidiči Tesel a dalších značek problémy s dobíjením. U nabíjecích stanic se tvoří fronty. Extrémně chladné počasí značně ovlivňuje normální schopnost elektromobilů nabíjet a také v sobě načerpanou energii udržet po stanovenou dobu.

V některých případech byli řidiči nuceni volat odtahovou službu, protože auta nerozjeli. Někteří motoristé se nechali slyšet, že u dobíjecích stojanů čekají v řádech hodin, protože nabití, jež by normálně trvalo do 45 minut, nyní trvá i dvě hodiny.

Výzvy, kterým čelí majitelé elektromobilů, souvisí s lithio-iontovými bateriemi, používané ve valné většině elektrických zařízení, od chytrých telefonů až po elektroauta. Ty jsou známy svou náchylností na chlad, zejména při teplotách pod bodem mrazu. Tesla doporučuje udržovat nabití alespoň na úrovni 20 procent.

Lidé na východním a západním pobřeží USA zažívají mrznoucí déšť, sníh a další zimní srážky, a mnoho lidí uprostřed země je v sevření arktického vzduchového masu, jež sráží teploty hluboko pod bod mrazu, uvádí Národní meteorologická služba.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR

Související

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

Škoda_Octavia_RS_245_at_Auta_na_náplavce_in_Prague,_Czech_republic
Ekonomika

Škoda půjde proti proudu. Ani v budoucnu se nevzdá spalovacích motorů

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země