středa 18. září 2024

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

Elektrifikace firemních flotil v EU výrazně zaostává za soukromými domácnostmi, což brzdí celkový přechod na elektromobily. Nejhůře si vedou Německo, Francie, Itálie a Španělsko.

elektromobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle nové zprávy od Dataforce tvořily elektromobily ve firemním sektoru jen 12,4 procenta nových registrací v první polovině roku 2024, zatímco v soukromém sektoru to bylo 13,8 procenta. Přičemž firemní vozidla tvoří 60 procent všech nových aut v EU. Největší překážkou v rozvoji elektromobility jsou právě země s největšími automobilovými trhy v EU, jako Německo, Francie, Itálie a Španělsko.

Ve Francii, Španělsku a Itálii došlo v roce 2024 k poklesu zájmu o elektromobily ve firemním sektoru oproti roku 2023, zatímco v soukromém sektoru se situace zlepšila. Německo také rovněž zaostává.

Belgie je jedinou zemí, kde firemní sektor skutečně vede v přechodu na elektromobily. To je důsledkem daňových změn, které postupně eliminují výhody pro vozidla se spalovacími motory. Firemní auta zde mají být hlavním nástrojem pro zelenou transformaci.

Nová Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyen potvrdila, že dosažení cílů Zelené dohody EU je prioritou, přičemž klíčovou součástí je snížení emisí z dopravy. Podle odborníků by měla Komise přistoupit k jasným krokům, například zavést cíle pro velké firmy, aby od roku 2030 nakupovaly pouze elektromobily.

Autor: Šimon Mitro

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na to Evropa je. Výsledek je alarmující

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté