pondělí 16. září 2024

Electrolux dostal od antimonopolního úřadu rekordní pokutu

Žádné nebo jen přesně určené slevy – takovou podmínku stanovila pro prodejce firma, která na český trh dodává spotřebiče značek Electroluc, AEG a Zanussi. Zaplatí za to 125,5 milionu korun.

lednice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tím porušila soutěžní právo a musí zaplatit pokutu v rekordní výši 125,5 milionu korun. Společnost se přiznala a proti rozhodnutí úřadu nepodala rozklad. Rozhodnutí je tak už pravomocné.

„Jednání spočívající v určování cen pro další prodej, jinými slovy zákaz zlevnit zboží spotřebitelům pod stanovenou hranici, mělo dopad na velké množství českých domácností, které mohly v jeho důsledku nakupovat například lednice, pračky nebo vysavače značek Electrolux, AEG a Zanussi za ceny vyšší, než kdyby mezi prodejci mohla být volná cenová soutěž. Naši vyšetřovatelé odvedli perfektní práci, když zajistili natolik přesvědčivé důkazy, že účastník řízení s Úřadem spolupracoval, ke všemu se přiznal a ani nerozporoval rekordní pokutu,“ uvedl k případu místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb, který vyšetřování vedl.

Podle něj firma nejméně od konce roku 2012 do podzimu 2021 stanovoval svým odběratelům, za jaké nejnižší ceny mohou zboží prodávat zákazníkům. Pokud prodejce nastavil cenu pod stanovenou hranici, vyzývala jej k navýšení cen, a to i pod hrozbou sankcí, které také reálně uplatňovala. Jednalo se tedy o zakázané vertikální dohody o určování cen pro další prodej.

Úřad kromě toho prokázal, že firma znemožňovala některým odběratelům, aby velkoobchodním způsobem dál prodávali její výrobky dalším prodejcům. Tím se dopustil zakázaných dohod o omezení okruhu zákazníků.

Jedná se v krátké době o druhý odhalený a potrestaný vertikální kartel v segmentu domácích elektrospotřebičů, úřad přitom vede dalších pět řízení v této oblasti. Zakázané praktiky, které omezují cenovou soutěž mezi prodejci, a navyšují tak cenovou hladinu pro spotřebitele, využívá nezanedbatelná část distributorů, dovozců a výrobců. Má tak reálné negativní dopady na peněženky českých zákazníků.

Související

woodlands-trace-the-centerpiece-of-the-homeplace-living-history-farm-5ef20c-1024
Domácí

Starých kotlů jsou desítky tisíc. Od příštího týdne startují dotační programy

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

Westinghouse zpochybňuje výběr Korejců pro Dukovany

e2bba8af-bb76-4dbd-adcb-b3715424a454
Domácí

Vimperk musí vrátit část pokut. Během čtyř let vybral přes 20 milionů