sobota 5. října 2024

Ekvádorští bachaři, kteří se stali vězni, se dostávají na svobodu

Ekvádorská policie pracuje na plné obrátky. Zatímco osvobozuje zadržované dozorce ve věznicích, zatýká také členy zločineckých gangů a drogových kartelů.

GD2LGQJWYAA__R7

V Ekvádoru platí výjimečný stav.
Zdroj: X

  • V Ekvádoru platí výjimečný stav.
  • Zdroj: X

Více než čtyřicet zaměstnanců ekvádorských věznic, kteří padli do rukou vězňů při celorepublikové vzpouře minulý týden a rázem se na svém pracovišti stali vězni svých svěřenců, je už na svobodě. Podle agentury Reuters se podařilo osvobodit 41 z těchto pracovníků, jednomu se povedlo uprchnout. Při střetech však jeden z dozorců přišel o život, druhý byl zraněn.

Na svobodu se však nedostala ani polovina zadržovaných dozorců. Podle správy ekvádorských věznic je dalších více než 130 dozorců stále zadržováno. O jejich propuštění se jedná. Do vyjednávání se zapojil i prezident země Daniel Noboa, který už předtím vyhlásil v Ekvádoru výjimečný stav.

Prapůvod nepokojů v této jihoamerické zemi leží v srpnu loňského roku, kdy byl zavražděn jeden z prezidentských kandidátů. K současným nepokojům došlo minulý týden, kdy se podařilo z vězení uprchnout šéfovi gangu Los Choneros Adolfovi Macíasovi, jenž je považován za nejnebezpečnějšího zločince v zemi. Jeho čin byl jako startovní výstřel pro drogové kartely, jejichž členové následně obsadili v živém vysílání státní televizi TC, kde převrat oznámili. Proti nim však zakročila policie a armáda.

Autor: Jan Skala

Související

GXi_It9a0AAZ8t2
Zahraniční

Vláda odstřihne celý Ekvádor od elektřiny. Blackout potrvá osm hodin

Dhur1O8XkAAMuah
Zahraniční

Na Haiti začal platit výjimečný stav. Do země míří americký ministr zahraničí

a8d47f1c-f0d3-470c-a635-0ee76ecbccea
Zahraniční Video

Tuny kokainu za víc než deset miliard korun do Evropy nedorazí

profimedia-0884441864
Zahraniční

Válka drogových kartelů má tragický účet. Na korbě auta leželo 19 mrtvých těl