pondělí 16. září 2024

Ekologové protestují proti chvaletické elektrárně. Vadí jim výjimka o emisích

Až do roku 2027 platí pro uhelnou elektrárnu ve Chvaleticích výjimka ohledně vypouštěných emisí. Ta se nyní nelíbí ekologickým aktivistům.

Elektrárna_Chvaletice

Proti uhelné elektrárně ve Chvaleticích vytáhli do boje ekologové.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Proti uhelné elektrárně ve Chvaleticích vytáhli do boje ekologové.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha míří k Ústavnímu soudu se stížností na výjimku, která se týká uhelné elektrárny ve Chvaleticích na Pardubicku. Nelíbí se jim, že v roce 2019 a pak znovu v roce 2021 elektrárna získala zmíněnou výjimku na emise rtuti a oxidu dusíku. Poukazují zejména na to, že byla udělena i přes negativní stanovisko ministerstva životního prostředí, navíc když soudy uvedly, že vypouštění více než tuny emisí toxické rtuti není zátěží pro životní prostředí.

Výjimku už dvakrát rušil Krajský soud v Olomouci, ovšem Nejvyšší soud toto rozhodnutí vždy zvrátil. Nyní proto platí, že chvaletická elektrárna má mírné emisní limity platné až do srpna 2027. Ty platí pro oxidy dusíku ve výši 190 mikrogramů na metr krychlový a pro rtuť ve výši 23 mikrogramů na metr krychlový.

Chvaletická elektrárna je nejmladší, ale také jednou z nejvýkonnějších uhelných elektráren v České republice. V roce 2022 vyrobila rekordních 4,9 TWh elektřiny.

Autor: Jan Skala

Související

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený

VAN453ae4e7dd_SPD_kampa
Domácí

Vítězství SPD. Ústavní soud se odmítl zabývat chirurgy z dovozu

Nečas
Domácí

Expremiér Nečas znovu před soudem. Tresty za jeho trafiky platí