středa 22. května 2024

EKOFILM vyhrál nizozemský dokument o těžbě v oceánech

Těžba vzácných kovů v oceánech je ústředním motivem nizozemského dokumentu Hluboko: pravá cena těžby v oceánech, který vyhrál hlavní cenu na letošním EKOFILMu.

EKOFILM

Vyhlášení vítězných filmů na letošním EKOFILMu.
Zdroj: MZP

  • Vyhlášení vítězných filmů na letošním EKOFILMu.
  • Zdroj: MZP

48. ročník filmového festivalu EKOFILM v Brně zná své vítěze. Návštěvníci mohli zhlédnout 25 snímků z 15 zemí světa. Hlavní cenu ministryně životního prostředí za nejlepší film získal nizozemský dokument Hluboko: pravá cena těžby v oceánech. „Oceány jsou ložiskem vzácných kovů, které jsou v hledáčku těžebních společností. Komerční hlubokomořská těžba by pravděpodobně vedla k nenávratné devastaci skrytého srdce planety. Vítězný dokument je vztyčeným ukazováčkem pro to, aby hlubokému oceánu zůstala zachována jeho nedotčenost, na ní závisí i naše existence,“ komentovala udělení ceny ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Cenu prezidenta festivalu získal snímek o vypalování bolívijských lesů s názvem Incendios. „Český dokumentarista Martin Trabalík a bolivijská režisérka Geraldine Zambrana Velez se s kamerou vydali do první linie boje s ohněm mezi dobrovolné hasiče, kteří dělají vše pro to, aby oheň udrželi pod kontrolou. Hasiči však nestojí pouze proti přírodnímu živlu, ale především proti bezohlednému odlesňování,“ uvedl prezident festivalu Laco Miko.

V sekci Krásy přírody zvítězil slovenský film Bylo jednou jedno moře… pojednávající o mizení Aralského moře. Kategorii Krásy přírody ovládl snímek íránského režisére Farshida Azariho Kapky života a v kategorii Středoevropské filmy vyhrál německý dokument Mýtus pojednávající o recyklaci.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

EKOFILM
Film a TV Festival

EKOFILM slaví 50 let. Tvůrci už mohou přihlašovat své filmy

GC9wtZmb0AAAtsy
Zahraniční Aktualizujeme

V dokumentech z kauzy Epstein figuruje princ Andrew, Bill Clinton i DiCaprio

Poslední píseň Beatles nese název Now and Then
Hudba AI

Vyjde poslední píseň Beatles. Se singlem pomohla umělá inteligence

Carlos_Santana_(Vértes)
Hudba

Prostě Carlos. Dokument o Santanovi bude v kinech jen dva dny