čtvrtek 9. května 2024

EKOFILM slaví 50 let. Tvůrci už mohou přihlašovat své filmy

Filmový festival EKOFILM slaví významné jubileum. V říjnu představí 50. ročník.

EKOFILM

Cen festivalu EKOFILM
Zdroj: Facebook EKOFILM

  • Cen festivalu EKOFILM
  • Zdroj: Facebook EKOFILM

Zřejmě nejstarší filmový festival o životním prostředí na světě slaví půl století. Tvůrci už mohou přihlašovat své snímky do 50. ročníku EKOFILMu, jež se uskuteční ve dnech 1. a 6. října v Brně. Přihlašování filmů je možné od konce května. Festival pořádá Ministerstvo životního prostředí. „Neznám na světě žádný jiný festival o přírodě, který by měl tak dlouhou tradici, a věřím, že právě letošní přehlídka bude výjimečnou oslavou jubilea,” říká prezident festivalu Ladislav Miko.

EKOFILM nabídne tři soutěžní sekce, a to Krásy přírody pro celovečerní filmy, Vize přírody pro středometrážní filmy a samostatné díly dokumentárních sérií a nově i Ve zkratce pro krátké filmy. Letos se festival více zaměří na téma konfliktů a jejich dopadů na životní prostředí. „Věnovat se chceme také tomu, jakým způsobem dokážeme krajině vrátit nový život. Právě obnovu přírody chceme v rámci letošního ročníku také vyzdvihnout. Společně s tvůrci i diváky se chceme zamýšlet nad naším vztahem k přírodě a k výzvám, kterým v dnešním světě čelíme,” uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Hlavním místem festivalu bude Cinema City Velký Špalíček, ale program se bude odehrávat i na dalších brněnských lokacích, včetně Fakulty sociálních studií a Zoo Brno, kde se uskuteční rodinný den EKOFILMu. Podrobný program festivalu bude zveřejněn na konci srpna.

Autor: Šimon Mitro

Související

důl
Zahraniční

Zlaté doly v Nigeru byly uzavřeny kvůli úhynům zvířat

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače