Egypt hlásí výskyt horečky dengue, nemoc přenášejí komáři

Vysoké horečky, bolesti hlavy i svalů, to evidují hygienici hned na několika místech Egypta. Mluví se o šíření horečky dengue.

komár

Komáři jako hlavní šiřitelé nákazy horečky dengue.
Zdroj: Wallpapper Flare

  • Komáři jako hlavní šiřitelé nákazy horečky dengue.
  • Zdroj: Wallpapper Flare

Výskyt horečky dengue, které se přezdívá nemoc lámajících kostí, protože nakažený zažívá tak úporné bolesti, kterým se prý vyrovná právě jen lámání kostí, hlásí egyptské úřady. První případy se objevily už minulý týden, nemocných je několik stovek. Ohnisko nemoci je podle hygieniků ve vesnici Ilajkát, jenž se nachází v oblasti Kená nedaleko vyhledávané turistické destinace Luxor. Další ohnisko by je podle odborníků i v severní části země, na pobřeží Rudého moře, okolo měst Safaga a Kusír, kde jsou také nemocní s vysokými horečkami, bolestí hlavy a svalů.

Horečku dengue se na lidi přenáší prostřednictvím komářího bodnutí. Nejlépe se šíří při vysokých venkovních teplotách, které nyní v Egyptě panují, a v oblastech, kde je stojatá voda, což je prostředí, které komárům vyhovuje.

Jak sdělilo egyptské ministerstvo pro zdravotní záležitosti, současný výskyt horečky dengue si nevyžádal prozatím žádnou oběť. Výskyt nemoci ale ohrožuje cestovní ruch, který je jedním z hlavních zdrojů příjmu pro egyptskou kasu.

Autor: Jan Skala

Související

cestování
Světové dny

Den turismu

profimedia-0900158095
Zahraniční

Mírová dohoda padla. Navrhované kompromisy nepřijal Izrael ani Hamás

strom-energie-co2-sonnenuntergang
Ekonomika

Egypt razantně zvyšuje cenu elektřiny. Mohou za to končící dotace

GVZjGHfWYAAJ39I
Zahraniční

Přece jen nějaký pokrok. Izrael podpořil americký mírový plán