čtvrtek 19. září 2024

Džíny F&F pro Tesco se šijí v otřesných podmínkách

Barmští dělníci, kteří v Thajsku vyráběli džíny F&F pro Tesco, pracují podle vyšetřování deníku Guardian 99 hodin týdně za nezákonně nízkou mzdu v otřesných podmínkách.

Tesco

Tesco
Zdroj: Retail News

  • Tesco
  • Zdroj: Retail News

Společnost Tesco čelí ve Spojeném království přelomové žalobě 130ti bývalých pracovníků oděvní továrny VKG, kteří ji žalují za údajnou nedbalost a bezdůvodné obohacení. Pracovníci v letech 2017 až 2020 vyráběli pro thajskou pobočku společnosti Tesco džíny, džínové bundy a další oblečení F&F pro dospělé i děti. Zisky z prodeje v Thajsku putovaly zpět do Spojeného království.

Továrna se nachází v Mae Sot, městě na hranicích s Myanmarem, které je závislé na barmské pracovní síle migrantů a které si v posledním desetiletí získalo pověst "divokého západu", pokud jde o práva zaměstnanců. Žaloba tvrdí, že Tesco mělo vědět, že tato oblast je nechvalně známá vykořisťováním.

Dělníci na dotaz The Guardian popsali pracovní podmínky:

Plat 83 korun denně za práci od 8 do 23 hodin s jedním volným dnem v měsíci. Thajská minimální mzda tehdy činila 7 liber za osmihodinový den.

Nejméně jednou za měsíc museli pracovat 24 hodin, aby splnili velké zakázky F&F.

Mnozí uvedli, že na ně manažeři v továrně křičeli a vyhrožovali jim, pokud nebudou pracovat přesčas a plnit cíle.

Více než tucet dotazovaných dělníků uvedlo, že jim továrna založila bankovní účty a pak jim zabavila karty a hesla, aby to vypadalo, že dostávají minimální mzdu, a přitom jim v hotovosti vyplácela mnohem méně.

Většina pracovníků se spoléhala na VKG, pokud jde o jejich imigrační status, a někteří uvedli, že jejich imigrační dokumenty zadržovala továrna, takže se ocitli v dluhovém otroctví.

Ubytování v továrním areálu sestávalo z přeplněných pokojů s betonovou podlahou na spaní a špinavou vodou z rybníka v kbelíku na mytí.

Vyjádření Teca:

Společnost Tesco uvedla, že ochrana práv všech osob v jejím dodavatelském řetězci je naprosto zásadní a že kdyby v té době zjistila podobné závažné problémy, okamžitě by ukončila spolupráci s VKG.

Zdroj: The Guardian

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky

Smoke_(34942422652)
Zahraniční

Británie vytáhne do boje proti kuřákům. Chce zakázat kouření i na zahrádkách