úterý 22. října 2024

Džihádisté řádí v Burkině Faso. Při útoku postříleli stovky lidí

Ani nové vedení vojenské junty nedokáže obyvatele Burkiny Faso uchránit před nájezdy džihádistů. Po posledním jejich útoku zůstaly stovky mrtvých.

GV3O-pAbUAAV6BJ

Džihádisty se z Burkiny Faso pořád nepodařilo vytlačit.
Zdroj: X

  • Džihádisty se z Burkiny Faso pořád nepodařilo vytlačit.
  • Zdroj: X

Bezpečnostní krize v Sahelu, pásu Afriky v nejspodnější části pouště Sahary, pokračuje a nic na tom nezměnily ani státní převraty v některých zemích, kde se vlády ujaly vojenské junty orientované na Rusko. V jedné z nich, Burkině Faso, totiž v uplynulých dnech došlo k masivnímu teroristickému útoku, který se připisuje tamním jednotkám džihádistů, kteří operují na severu země. U města Barsalogho v centrální oblasti země, postříleli stovky lidí. Ti právě kopaly zákopy kolem města, aby jej ochránily před stále častějšími nájezdy militantních islamistů.

Podle neoficiálních zpráv, které vydali pozůstalí po obětech, je mrtvých zhruba 400. Vláda z hlavního města Ouagadougou útok potvrdila, ovšem počty mrtvých a zraněných neuvedla. Sdělila, že zranění jsou ošetřováni v nemocnicích jak v Ouagadougou, tak ve městě Kaya.

Prohlášení rovněž obvinilo vládu, že nutí lidi kopat zákopy místo toho, aby jim poskytlo bezpečnostní záruky. Ty měly v zemi zajišťovat ruské žoldnéřské jednotky ze skupiny wagnerovců, kteří se však po masakru v sousedním Mali stáhly v posledních týdnech do pozadí.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0919230757
Zahraniční

Bangladéš zdecimovala druhá povodňová vlna. Zničila rýžová pole

GaCl15iasAAZbf9
Zahraniční

Tragédie v Nigérii. Výbuch palivové cisterny zabil minimálně 147 lidí

profimedia-0919432064
Zahraniční

Milton si vyžádal 16 obětí. Velká vlna z Mexického zálivu nakonec nepřišla

WhatsApp Image 2024-10-10 at 13.13.13
Zahraniční

Izrael rozstřílel školu plnou lidí v Gaze. V Libanonu jeho střely zabíjely zdravotníky