středa 3. července 2024

Dycky Rohan! Smrt skřetům! Petice chce jména pražských ulic podle Pána prstenů

Ještě to není ani týden, co se objevila, a už má deset tisíc podpisů. Řeč je o petici, kterou se lidé dožadují, aby se nové ulice a parky vedle Rohanského nábřeží v Praze jmenovaly podle postav z Rohanského království z Tolkienova Pána prstenů.

newly-named-tolkien-and-gandalf-street-at-warsaw-poland-v0-k0mgc3y6qh7a1

Varšavská čtvrť přezdívaná Mordor má Gandalfovu ulici.
Zdroj: X

  • Varšavská čtvrť přezdívaná Mordor má Gandalfovu ulici.
  • Zdroj: X

Smělmírova, Éowynina, Rohanských štítonošek, Pelennorských hrdinů, Park Fangorn, Park Západní Úvaly – to jsou jen některé z názvů ulic a parků, které by lidé rádi měli vedle Rohanského nábřeží. Developer, který tam připravuje nový projekt už oznámil, že ulice by se měly jmenovat po slavných filozofech.

„Jsme toho názoru, že ulice by měly být pojmenované podle osobností, které pocházejí z Rohanského království nebo k němu mají silnou vazbu, ne podle filosofů, kteří s Rohanem nemají nic společného. Při vší úctě k Ludwigu Wittgensteinovi - navštívil vůbec kdy v životě Jízdmarku? Jak pomohl Imannuel Kant ve válce proti Sarumanovým hordám? Kde byl Husserl, když padly Západní Úvaly? Rohanské nábřeží má nést rohanská jména!“ vysvětluje autor petice.

Navíc by se vyřešil i další problém. V návrhu developera nefiguruje žádné ženské jméno. Petice proto navrhuje pojmenovat jednu z ulic po štítonošce Éowyn vzhledem k její klíčové roli ve Válce o Prsten.

„Tohle by nikde jinde ve světě neměli, názvy ulici podle postav z Pána prstenu,“ uvažuje žena, která petici také podepsala. Jenže se mýlí. Třeba v Novém Mexiku mají Aragornovu ulici v městečku Rio Rancho. Ve varšavské čtvrti, které se přezdívá Mordor, jsou Gandalfova ulice a ulice J. R. R. Tolkiena.

A v nizozemském městě Geldrop je čtvrť, kde je každá ulice pojmenovaná po obyvatelích Středozemě. Severní část čtvrti má gondorské ulice, třeba Boromirovu a Aragornovu, v rohanské části je ulice pojmenovaná podle Éowyn či Samvěda Křepelky, v elfské části jsou zase Legolasova a Galadrielina ulice.

GH_UzMmXIAAlton

Související

Dejvicke_divadlo
Domácí

Připravuje se rekonstrukce Dejvického divadla. Scéna se musí odstěhovat

FB_IMG_1719395279621
Domácí

Kolem Václava pojedou tramvaje za tři roky. Praha spustila miliardovou akci

449135812_874483718060840_2964314867507243142_n
Zahraniční Video

Celkem sedm mrtvých při srážce vlaku s autobusem. Rychlík vyjel z Prahy

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka