středa 3. července 2024

Dvojnásobný počet cestujících do deseti let. Letiště Václava Havla má velké plány

Letiště Václava plánuje velké investice. V roce 2033 chce odbavit přes 21 milionu cestujících.

Vizualizace nové podoby vestibulu Letiště Václava Havla.

Vizualizace nové podoby vestibulu Letiště Václava Havla.
Zdroj: MDČR

  • Vizualizace nové podoby vestibulu Letiště Václava Havla.
  • Zdroj: MDČR

Letiště Václava Havla čeká proměna. Do deseti let chce letiště odbavovat o třetinu cestujících více než nyní. Do rozvoje bude Společnost Letiště Praha investovat 32 miliard korun. Rozvoj letiště do roku 2030 přinese rozšíření terminálů, 200 přímých spojení, 37 dálkových linek, 10 tisíc parkovacích míst či a úpravu odbavovacích prostor. „V postcovidové době se ověřilo, že hranice pěti milionů odbavených cestujících znamená pro letiště schopnost pokrýt si provozní náklady. Hranice deseti milionů odbavených cestujících nám už umožňuje investovat do běžných oprav, údržby a nad hranicí deseti milionů si vyděláváme na budoucí rozvoj,“ řekl v pořadu Byznys ČT24 generální ředitel Letiště Praha Jiří Pos.

V roce 2033 by leziště dle plánů mělo odbavit přes 21 milionu cestujících ročně, což je o třetinu více než nyní. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) hraje Letiště Praha zásadní roli nejen v rozvoji cestovního ruchu, ale celé ekonomiky. „Proto plně podporujeme rozvoj Letiště Václava Havla Praha. Díky němu totiž přispěje k přílivu investic, bohatší ekonomice a rozvoji mezinárodního obchodu. Jsem rád, že po krizovém řízení může vedení společnosti přistoupit ke koncepci na další roky. Management letiště revidoval rozvojové plány a navrženou strategii ministerstvo financí schválilo.

Do roku 2030 by měly začít jezdit na letiště také vlaky z centra Prahy. „Chceme, aby nová trať z Masarykova nádraží na letiště byla napojena i na pražské hlavní nádraží. Cílem je lepší propojení dálkových vlaků s budoucím provozem na letiště. Ministerstvo dopravy je tak svým dílem připraveno přispět k rozvoji a zvýšení konkurenceschopnosti Letiště Václava Havla Praha,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

Dejvicke_divadlo
Domácí

Připravuje se rekonstrukce Dejvického divadla. Scéna se musí odstěhovat

FB_IMG_1719395279621
Domácí

Kolem Václava pojedou tramvaje za tři roky. Praha spustila miliardovou akci

449135812_874483718060840_2964314867507243142_n
Zahraniční Video

Celkem sedm mrtvých při srážce vlaku s autobusem. Rychlík vyjel z Prahy

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka