Dvě třetiny světové populace žije v zemích, které jsou k válce na Ukrajině neutrální nebo podporují Rusko

Rozhodně neplatí, že by všechny státy na světě podporovaly Ukrajinu v boji proti ruské agresi, ba naopak.

válka na Ukrajině

Ilustrační foto.
Zdroj: The University of North Carolina at Chapel Hill

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: The University of North Carolina at Chapel Hill

Podle dat analytické firmy Economist Intelligence dvě třetiny světové populace žije ve státech, které jsou buďto ve vztahu k Rusku a válce na Ukrajině neutrální, spíše se přiklání na stranu Kremlu, anebo ho vyloženě podporují.

Economist zjistil, že 36 procent světové populace žije v zemích, které aktivně odsoudily Rusko a uvalily sankce na ruskou ekonomiku. Tento blok vedený Spojenými státy a Evropskou unií zahrnuje všechny vlády se západním sklonem, jako je Japonsko, Austrálie, Kanada, Velká Británie, Jižní Korea a v menší míře také Izrael. Tradičně neutrální země, jako je Švýcarsko, Finsko a Švédsko, se také připojily k řadám této západní fronty.

Mezitím téměř třetina světové populace žije ve státech, které dosud zůstaly neutrální. Ve vztahu k válce na Ukrajině je neutrální například Brazílie, Bolívie, Saudská Arábie, Jihoafrická republika a především Indie. „Tyto země dělají maximum proto, aby zůstaly neutrální a mohly z tohoto postoje těžit,“ uvádí Economist, který ve své analýze dodává, že předpokládá, že v případě eskalace konfliktu by se tyto země spíše postavily na stranu Ruska.

Další téměř třetina lidské populace (32 %) žije v zemích, kde vlády podporují ruské kroky nebo opakovaly kremelský narativ, včetně vyhýbaní se slovu invaze v případě války na Ukrajině. „Tyto země, vedené Čínou, se v dlouhodobém horizontu pokusí těžit z užších vazeb na protizápadní blok, což dále posílí rozdělení v globální hospodářské a geopolitické krajině,“ říká Economist v analýze. Kromě Číny k těmto zemím patří Kazachstán, Írán, Pákistán, Alžírsko, Etiopie, Namibie nebo Laos.

Otevřeně projevují podporu Rusku státy Bělorusko, Kuba, Barma, Venezuela, Nikaragua, Sýrie a Severní Korea.

Z pohledu ekonomiky tábor podporující Ukrajinu představuje odhadem 70 procent světového HDP. Naproti tomu neutrální bloky a bloky přátelské k Rusku činí přibližně 30 procent světového HDP, přičemž Čína a Indie představují téměř dvě třetiny ekonomické stopy této skupiny.

Autor: Šimon Mitro

Související

Generální tajemník OSN António Guterres
Zahraniční

Generální tajemník OSN se setká s Putinem

Válka na Ukrajině.
Zahraniční

Ukrajinská populace dramaticky klesla kvůli válce, hlásí OSN

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu