neděle 8. září 2024

Dva zubři ze Zoo Praha míří do volné přírody

Pražské zubří samice míří do volné přírody v Ázerbájdžánu.

Samice zubra ze Zoo Praha

Samice zubra ze Zoo Praha
Zdroj: Zoo Praha / Petr Hamerník

  • Samice zubra ze Zoo Praha
  • Zdroj: Zoo Praha / Petr Hamerník

Dvě samice zubra, dvouletá Prya a šestiletá Omana, opustily Zoo Praha a zamířily do Ázerbájdžánu. Cílem jejich cesty je Národní park Shahdag, kde posílí reintrodukovanou populaci těchto kopytníků. Nejdříve se však zastaví v německém Tierparku Berlín, kde se připojí ke stádu připravenému na transport.

Dvě samice zubra, které ve čtvrtek odjely z Prahy do Berlína, posílí obnovovanou populaci těchto kopytníků na Kavkazu v Ázerbájdžánu. V tomto případě platí, že zoologické zahrady jsou novodobou Noemovou archou, která umožnila přežití zvířat vyhubených v přírodě a jejich pozdější reintrodukci,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Zubři byli na Kavkaze vyhubeni v polovině 20. století. Návrat zubrů podporuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), Ministerstvo ekologie Ázerbájdžánu a Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Zoo Praha je členem EAZA a dlouhodobě se podílí na podobných projektech. Zoo Praha chová zubry od roku 1948 a dosud zde přivedla na svět přes sto mláďat. Kromě současného projektu s Kavkazem již zoo poskytla zvířata i pro reintrodukci v Polsku.

Autor: Šimon Mitro

Související

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

457730632_1065778748235236_599705905944750667_n
Zahraniční

Ázerbájdžánská vláda se udržela u moci. Z voleb vzešla s většinovou podporou

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

Žralok obrovský
Světové dny Fauna

Den žraloků obrovských