sobota 28. září 2024

Dva novorození makakové skotačí v Zoo Olomouc

Dvojice mláďat makaků jsou k vidění v olomoucké zoo. Další brzy přibydou.

Mládě makaka v Zoo Olomouc.

Mládě makaka v Zoo Olomouc.
Zdroj: Zoo Olomouc

  • Mládě makaka v Zoo Olomouc.
  • Zdroj: Zoo Olomouc

Dvě mláďata makaků červenolících se narodila 23. května a 11. června. „Mláďata jsou prozatím dvě. Obě matky pečují o své potomky příkladně a v jejich výchově jim pomáhá celá tlupa. V dohledné budoucnosti ještě porody očekáváme, napovídají tomu větší břicha matek čekatelek,“ uvádí ošetřovatelka Veronika Peterková. Olomoucká zoo chová makaky od roku 2001. Celkem se v ní narodilo 81 mláďat.

Makaci jsou známí svou inteligencí. Příběh samice Imo z roku 1953 ukazuje jejich schopnost učit se a předávat znalosti. Imo zjistila, že je jednodušší omývat sladké brambory ve vodě, než je čistit tlapkami. Tento zvyk se rychle rozšířil mezi její tlupu a nakonec i do dalších tlup v okolí. Makaci také objevili výhody termálních pramenů v Naganu, kde si užívají teplo v chladném období.

Makaci červenolící jsou nejseverněji žijící primáti, jejich populace se ve volné přírodě odhaduje na 50 tisíc jedinců. Obývají celé Japonsko s výjimkou ostrova Hokkaidó. Jsou schopni přežít v teplotách od subtropických oblastí jižního Japonska až po -15 stupňů v horách ostrova Honšú. V zimě dokáží vyhrabávat potravu zpod sněhu a často navštěvují lidské farmy, kde jsou však nevítanými hosty. Makaci se živí rozmanitou stravou, od ovoce a listí až po hmyz a ořechy. Komunikují širokou škálou zvuků. Mláďata zůstávají pod péčí matky až dva roky.

Autor: Šimon Mitro

Související

1500x500
Domácí

Co bude dál s lidovci? O křeslo předsedy má zájem někdejší zachránce Bělobrádek

459919351_27346540381603660_4888845868675943869_n
Domácí Video

Jeseníky odřízl živel od světa. Voda zaplavuje také Olomoucko i Broumov

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín