pondělí 16. září 2024

Důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku klesá

Zhoršující se ekonomická situace oslabuje příjmové očekávání domácností, což podkopává naděje na oživení německé ekonomiky.

německo

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku dále klesá, jak ukázal nejnovější průzkum institutu GfK. Index důvěry pro září klesl na minus 22 bodů, což je horší výsledek, než analytici očekávali. Srpnový index byl revidován na minus 18,6 bodu, což je mírně horší než původní odhad. Hlavními důvody poklesu jsou rostoucí nezaměstnanost, krachy firem a snižování pracovních míst.

Zhoršená očekávání ohledně příjmů domácností snižují šance na stabilní oživení německé ekonomiky. Index očekávaných příjmů klesl z 19,7 bodu na 3,5 bodu, což svědčí o rostoucí nejistotě na trhu práce. I když nárůst kupní síly byl částečně pozitivní, nestačil vyvážit obavy ze ztráty zaměstnání.

Nezaměstnanost v Německu se v létě zvýšila více, než je obvyklé, a počet firemních insolvencí roste. Firmy jako Deutsche Bahn, Bayer a ZF Friedrichshafen nedávno oznámily propouštění, což dále podkopává důvěru v ekonomické oživení.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí opět klesla o 0,1 procenta, přičemž v prvním čtvrtletí mírně vzrostla o 0,2 procenta. I když vláda pro letošní rok očekává růst HDP o 0,3 procenta, současný vývoj vyvolává obavy.

Autor: Šimon Mitro

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

profimedia-0907185039
Zahraniční

V Drážďanech se zřítila další část mostu do Labe