pátek 18. října 2024

Důležitá mise. Americký ministr zahraničí se setkal se Si Ťin-pchingem

Šéf americké diplomacie měl Čínu navštívit už v únoru. Washington tehdy cestu zrušil kvůli sestřelení čínského špionážního balonu nad svým územím.

Blinken

Anthony Blinken je první ministr zahraničí USA, který za posledních šest let navštívil Peking. Na snímku se svým čínským protějškem Čchi Kangem.
Zdroj: Twitter

  • Anthony Blinken je první ministr zahraničí USA, který za posledních šest let navštívil Peking. Na snímku se svým čínským protějškem Čchi Kangem.
  • Zdroj: Twitter

Na pozadí událostí posledních měsíců, kdy napětí mezi Čínou a Spojenými státy vzrůstalo, ať už kvůli situaci na Tchaj-wanu nebo kvůli čínské podpoře ruského režimu prezidenta Vladimira Putina, se současná cesta amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena do Pekingu jeví jako jisté zklidnění současných poměrů. „Pokračoval jsem v důležité diplomacii tváří v tvář v Pekingu a dnes jsem se setkal s ředitelem Ústředního úřadu pro zahraniční věci Wangem Yi, abychom diskutovali o řadě bilaterálních a globálních problémů, které ovlivňují lidi doma i ve světě,“ napsal dnes dopoledne na svůj twitterový účet Blinken.

Už včera Blinken jednal se svým čínským protějškem Čchi Kangem. Jejich rozhovor se odehrával za zavřenými dveřmi bez účasti novinářů. Dnes dopoledne se Blinken setkal i s čínským prezidentem a generálním tajemníkem Komunistické strany Číny Si Ťin-pchingem. Ten Blinkenovi sdělil, že Čína žádá, aby se Amerika přestala vměšovat do vnitřních záležitostí Číny, přestaly brzdit vědecký a technologický rozvoj a zrušily nelegální, jednostranné sankce vůči Číně. V otázce Tchaj-wanu Čína podle Si Ťin-pchinga nebude činit žádné ústupky.

Autor: Jan Skala

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů