neděle 8. září 2024

Duchovní otec rady Vacátka napsal také příběh únosu do případů majora Zemana

Jiří Marek, který se narodil předposlední květnový den přesně před 110 lety, si zajistil nesmrtelnost některými svými díly. Nejznámější pravděpodobně zůstanou Hříšní lidé města pražského.

Jiri_Marek_A

Před deseti lety ke stému výročí narození Jiřího Marka vyšly pamětní mince s jeho portrétem.
Zdroj: ČBDB

  • Před deseti lety ke stému výročí narození Jiřího Marka vyšly pamětní mince s jeho portrétem.
  • Zdroj: ČBDB

Jeden z nejznámějších spisovatelů druhé poloviny 20. století se narodil přesně před 110 lety. I když do uměleckého nebe odešel už před 30 roky, jeho tvorba neustále připomínají a reprízují televizní stanice. Jiří Marek je totiž autorem zásadního seriálu tuzemské televizní kriminalistiky, Hříšní lidé města pražského, a na něj navazující dílo Panoptikum hříšných lidí. Stal se tak duchovním otcem policejního rady Vacátka i slavných inspektorů Boušeho, Mrázka a Brůžka.

Přestože Marek začal svou tvorbu ihned po druhé světové válce dramatem Muži jdou ve tmě o výsadku parašutistů na našem územní, v dalších letech dostala jeho tvorba optimisticky budovatelský charakter. Sám Marek se zapojil do politiky, stal se také redaktorem Rudého práva a později i šéfredaktorem Světa Sovětů.

V šedesátých letech začal Marek ze svého budovatelského nadšení hodně slevovat a stal se jedním z důležitých představitelů československé detektivky. Kromě Hříšných lidí města pražského se podepsal také pod filmy jako Alibi na vodě nebo Na kolejích číhá vrah. Napsal také drama OK 096 se nehlásí, podle kterého vznikl díl Mimikry z cyklu 30 případů majora Zemana.

Zajímavostí je, že na základě jeho knihy Autopohádky z roku 1966 vytvořila o skoro 40 let později své studiové album tuzemská kapela Chinaski.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

47477524302_7149a9fb1f_b
Film a TV Výročí

Hvězda Matrixu i rocková basista. Keenu Reeves dnes slaví šedesátku

Nastupeni_povstalci
Zahraniční Výročí

Povstáním si Slováci zachránili tvář. Velký úspěch však nezaznamenalo

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zahraniční Výročí

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství