pátek 18. října 2024

Dubaj se bude pyšnit nejzelenější dálnicí na světě. Víme, jak bude vypadat

Senzorové řízení motorové dopravy, energie ze solárních panelů, stezka pro cyklisty i pěší a mnoho zeleně. Tak by měla vypadat nejzelenější dálnice světa, která by měla v Dubaji nahradit největší městský tah, ulici Mohammad Bin Zayeda.

11B1C9A4-065D-4517-9C6D-51E7244BA7C5

Pohled na kus dálnice s tramvajovým pásem.
Zdroj: URB

  • Pohled na kus dálnice s tramvajovým pásem.
  • Zdroj: URB

Kromě jízdních pruhů pro vozidla má být 64 kilometrů dlouhý úsek dálnice řízený umělou inteligencí. Součástí bude tramvajový pás pro vozy poháněné energií ze solárních panelů. Vyrobená alternativní energie bude kromě hromadné dopravy zásobit elektřinou až 130 000 domácností. Podél tramvajové trati bude dlouhá stezka pro cyklisty, mnoho nadchodů pak by mělo usnadnit pohyb chodcům. 

Téměř jeden milion vysazených stromů nebude jen okrasou. Zeleň bude město čistit od smogu a zároveň ho dokáže ochlazovat a snižovat uhlíkovou stopu. Návrh dálnice počítá i s problémem velké spotřeby vody na udržování zeleně. Vysadí se tam proto zejména původní pouštní rostliny, které jsou odolné vůči suchu a horku. O jejich zavlažování se postará inteligentní zavlažovací systém, který dokáže správně vyhodnotit nutnost zalití na základě vlhkosti speciálního substrátu a předpovědi počasí.

Dubaj tak získá další prvenství. Od roku 2009 zde totiž stojí nejvyšší budova světa Burj Khalifa, která měří neskutečných 828 metrů. V Dubaji se také nachází nejhlubší bazén na světě. Se svou hloubkou 60 metrů a 14 miliony litry vody je jednou z oblíbených turistických atrakcí.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Mumbai_skyline_BWSL
Ekonomika

Část Indů bohatne. Počet milionářů v této zemi stoupá nejrychleji na světě

DSC_0937
Domácí

Obchvat Českých Budějovic bude zatím bez poplatku

Dubaj
Zahraniční

Pocitová teplota v Dubaji dosáhla 62 stupňů

D6 Petrohrad Lubenec
Domácí

Začala stavba D6 mezi Petrohradem a Lubencem