čtvrtek 2. května 2024

Druhého povodňového stupně dosáhly řeky na severu Čech

Na Labi ve Vestřevi byl hlášen třetí povodňový stupeň. Řada toků v Královéhradeckém, Libereckém a Olomouckém kraji je na druhém povodňovém stupni.

profimedia-0844007054

Povodně na Trutnovsku (5. 2. 2024)
Zdroj: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia'

  • Povodně na Trutnovsku (5. 2. 2024)
  • Zdroj: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia'

V pondělí ráno bylo na několika místech v Česku zaznamenány zvýšené hladiny řek, a to především v Královéhradeckém kraji. Meteorologové varují před možnými záplavami. Na Trutnovsku by mohly řeky dosáhnout až třetího povodňového stupně, a to ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku. Zatímco v Ústeckém, Libereckém a Olomouckém kraji platí první až druhé povodňové stupně.

V Olomouckém kraji bylo vyhlášeno varování před záplavami, když hladina řeky Moravy dosáhla druhého povodňového stupně. Výstraha před povodňovým ohrožením platí v okolí Vrchlabí, Trutnova, Šumperku, Zábřebu a Mohelnice.

První povodňový stupeň byl vyhlášen na několika tocích, například na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a v Kostelci nad Orlicí, na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, Orlici v Týništi nad Orlicí, a na Metuji v Hronově a v Krčíně. Na Labi platily první stupně na přehradách Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové nad Labem. Bdělost byla vyhlášena i na Cidlině v Jičíně, Novém Bydžově, a v Chlumci nad Cidlinou, na Bystřici v Rohoznici a na Úpě v Trutnově.

Autor: Šimon Mitro

Související

Větrná elektrárna-ilustrační foto
Domácí

Příjemné teploty ochladí v týdnu čerstvý vítr

kvetoucí třešeň
Domácí

Víkend opět přinese letní teploty

mráz
Domácí Počasí

Meteorologové opět varují před mrazem

povodně
Zahraniční Klimatické změny

Asie byla loni nejpostiženější oblastí katastrof v důsledku klimatický změn