čtvrtek 19. září 2024

Druhé luskouní mládě narozené v Evropě dostalo jméno Connie

Podle anglického slova cone, což je výraz pro šišku, dostala jméno luskounka z pražské zoo, která se narodila 1. července jako teprve druhé luskouně v Evropě. V zoo pečují také o historicky první odchované mládě kriticky ohroženého savce, o samičku Šišku.

Foto 3_Z09_2233_export

Malou Connie mohou v těchto dnech návštěvníci zastihnout na hřbetě či ocase své matky Run Hou Tang. Nejaktivnější bývá mládě po 9. hodině ranní.
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • Malou Connie mohou v těchto dnech návštěvníci zastihnout na hřbetě či ocase své matky Run Hou Tang. Nejaktivnější bývá mládě po 9. hodině ranní.
  • Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Malá samička luskouna, ode dneška známá jako Connie, výborně prospívá. V porovnání s vývojem loni narozené Šišky je s váhou napřed, už překonala hranici 430 gramů a také se dříve než Šiška začíná vozit na ocase své matky,“ říká ředitel zoo Praha Miroslav Bobek. „Ochranu luskounů dlouhodobě podporujeme ve střední Africe i v jihovýchodní Asii, a pražští luskouni plní funkci velvyslanců svých divokých příbuzných naprosto skvěle.“

„Connie je krásné jméno pro naší luskouní holčičku. Díky němu se povědomí o ohrožení luskounů dostane k další části veřejnosti a snad vzbudí zájem o tyto unikátní savce. V zoo Praha je můžete spatřit jako na jednom z pouhých dvou míst Evropy, což svědčí o vynikající úrovni naší zoologické zahrady. Přijďte se na Connie, její rodiče i starší sestru Šišku podívat na vlastní oči,“ uvedla náměstkyně pražského primátora pro životní prostředí Jana Komrsková.

Luskouny krátkoocasé naleznou návštěvníci v nokturnu Indonéské džungle. Matka Run Hou Tang s měsíční Connie obývají prostřední expozici. V první expozici ve směru prohlídky vedle outloně váhavého naleznou lidé rok a půl starou Šišku, zatímco v poslední expozici naproti varanovci bornejskému žije samec Guo Bao.

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka