neděle 8. září 2024

Druhá evropské luskouně už se předvádí návštěvníkům pražské zoo

Nebude to Šupinka. Jisté je, že další vzácné mládě po nedávno narozené Šišce dostane jiné jméno.

Foto_MB3_5398_export

Mládě luskouna krátkoocasého se svou matkou Run Hou Tang. Fotografie vznikla z návštěvnických prostor pavilonu Indonéská džungle.
Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha

  • Mládě luskouna krátkoocasého se svou matkou Run Hou Tang. Fotografie vznikla z návštěvnických prostor pavilonu Indonéská džungle.
  • Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„Pro druhé luskouní mládě se nám sešlo přibližně 2 500 návrhů jména. A jak obvykle za jméno nelobbuji, tentokrát to udělám: jsem pro návrh Pangolina. Původně pochází od Jane Goodall, znamená luskounka a je mezinárodně srozumitelné,“ napsal na síti X ředitel zoo Miroslav Bobek. Podle něj mnozí účastníci ankety navrhovali Šupinku, ale ani jeden ze čtyř kolegů, kteří vybírali pětici jmen pro hlasování, ji do svého výběru nezařadil. „Evokuje totiž restauraci, což je v případě luskouna dost děsivá souvislost,“ vysvětlil.

Mládě tak dostane některé z následujících jmen: Jane, Connie, Kju-ka, Pholi nebo Pangolina. Křtiny ho čekají příští neděli ve 13 hodin.

Druhé evropské mládě luskouna mohou už lidé vidět bez omezení v pavilonu Indonéská džungle. „Nejlepší je přijít hned po ranním otevření zoo, kdy je mládě s mámou velmi blízko sklu a v expozici je ještě denní světlo,“ radí Bobek.

Nejlepší způsob, jak se s pražskými luskouny seznámit, je při speciálním programu Snídaně s luskouny. Zájemci spatří unikátní šupinaté savce při ranním krmení po boku jejich chovatele, současně koupí zážitkového programu přispějí na ochranu luskounů ve volné přírodě. Zážitek vyjde na tisícovku za osobu, z toho půjdou tři čtvrtiny právě na ochranu luskounů.

Dvě mláďata luskounů znamenají pro pražskou zoo obrovský úspěch. Odchov se totiž zatím nepodařil v žádné jiné evropské zoo.

Co znamenají navržená jména?

Pangolina je hrdinka dětské knihy o luskounech od světoznámé ochránkyně přírody Jane Goodall, podle ní by také samička mohla dostat jméno Jane.

Connie pochází z anglického cone, tedy šiška. Kju-ka je zase šiška v tchajwanštině.

Jméno Pholi vzniklo podle latinského názvu řádu luskounů Pholidota.

Související

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka

orangutan
Světové dny Fauna

Den orangutanů