Drozd pomáhá Čechům v nesnázích

Neočekávaná přírodní katastrofa může v tom lepším případě pořádně zkomplikovat dovolenou. Například letos se o tom přesvědčily stovky českých turistů v požáry sužovaném řeckém Rhodosu.

moře-ilustrační foto

moře-ilustrační foto
Zdroj: Andrea Jančová

  • moře-ilustrační foto
  • Zdroj: Andrea Jančová

I proto Ministerstvo zahraničních věcí rozjelo velkou informační kampaň, která propagovala systém dobrovolné registrace českých občanů při cestách do zahraničí. Pokud se lidé před cestou v systému Drozd registrují, může je pak ministerstvo kontaktovat pomocí emailu nebo SMS, když v konkrétní destinaci dojde k mimořádné události.

Zatímco za červenec 2022 bylo v systému Drozd okolo 11 tisíc registrací, za červenec 2023 už to bylo 31 tisíc registrací. Obdobný nárůst byl i v srpnu.

Při každé krizové situaci v zahraničí, ať už to byly požáry, záplavy nebo zemětřesení, je první otázkou novinářů, kolik lidí je právě v systému Drozd registrováno. Dá se tak zjistit, kolika spoluobčanům můžeme poskytnout rychlé informace,“ říká ředitel odboru komunikace Karel Smékal.

Hlavním smyslem systému Drozd je prevence – registrací turisté i ministerstvo mohou předejít komplikovanému řešení některých případů na zahraničních konzulátech. Ministerstvo zahraničních věcí i nadále využívá kampaň s hashtagem #SystemDROZD na svých sociálních sítích.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Související

Praha na podzim
Domácí

Němci si oblíbili Česko na podzim

61277143_3075840842427873_2964790317833781248_n
Domácí

Nabízíte želvy nádherné nebo čipmanky? Prodejci i kupci hrozí tučná pokuta

Český Krumlov
Domácí

Cestovní ruch v Česku roste. Zatím však jen z vlastních řad

Karlův most v zimě
Domácí

Němci objevují tuzemské krásy. Jezdí jich do Česka čím dál víc