pátek 6. června 2025

Dřevěné sudy znal už starověký Egypt. Nápojům dodávají chuť i barvu

Dřevěné sudy na víno a destiláty by mohly vyprávět příběhy. Některé z nich poznaly téměř celý svět a řada nich je starší i přes sto let.

IMG_9517

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

První záznamy o dřevěných sudech pro uchování alkoholu pocházejí ze starověkého Egypta. Dnes se stejně jako před mnoha lety kvalitní sudy vyrábí bez použití lepidla a hřebíků jen za pomoci pevného dřeva a ukovaných železných obručí. Na místo určení se většinou převážejí nesložené. Proces jejich výroby je bezodpadový a šikovnému bednáři trvá sestavení jednoho kusu jen pár desítek sekund. Dřevěný sud je ekologický, odolný a slouží desítky let, svému obsahu dodává specifikou chuť a barvu.

Nejčastějším dřevem pro jejich výrobu je dub. Americký dub například obsahuje řadu přírodních cukrů a lihovinám dodává příchuť vanilinu, francouzský dub čokoládovou nebo kořeněnou chuť. Časté jsou také sudy z kaštanového, nebo javorového dřeva. Někdy se vyrábí z exotických dřevin. Například brazilské dřevo amburana dodává nápoji skořicové aroma.

Autor: Zuzana Beranová

Související

víno
Světové dny Víno

Den vína

víno
Světové dny Víno

Den muškátu

vinice
Domácí Víno

Moravští vinaři oživují vinohrady. Stromy, keře i dudci se vracejí na vinice

víno
Zahraniční Zajímavosti

Řada vín obsahuje nezdravou kyselinu trifluoroctovou. Můžou za to pesticidy