úterý 13. května 2025

Dřevěné sudy znal už starověký Egypt. Nápojům dodávají chuť i barvu

Dřevěné sudy na víno a destiláty by mohly vyprávět příběhy. Některé z nich poznaly téměř celý svět a řada nich je starší i přes sto let.

IMG_9517

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

První záznamy o dřevěných sudech pro uchování alkoholu pocházejí ze starověkého Egypta. Dnes se stejně jako před mnoha lety kvalitní sudy vyrábí bez použití lepidla a hřebíků jen za pomoci pevného dřeva a ukovaných železných obručí. Na místo určení se většinou převážejí nesložené. Proces jejich výroby je bezodpadový a šikovnému bednáři trvá sestavení jednoho kusu jen pár desítek sekund. Dřevěný sud je ekologický, odolný a slouží desítky let, svému obsahu dodává specifikou chuť a barvu.

Nejčastějším dřevem pro jejich výrobu je dub. Americký dub například obsahuje řadu přírodních cukrů a lihovinám dodává příchuť vanilinu, francouzský dub čokoládovou nebo kořeněnou chuť. Časté jsou také sudy z kaštanového, nebo javorového dřeva. Někdy se vyrábí z exotických dřevin. Například brazilské dřevo amburana dodává nápoji skořicové aroma.

Autor: Zuzana Beranová

Související

víno
Světové dny Víno

Den muškátu

vinice
Domácí Víno

Moravští vinaři oživují vinohrady. Stromy, keře i dudci se vracejí na vinice

víno
Zahraniční Zajímavosti

Řada vín obsahuje nezdravou kyselinu trifluoroctovou. Můžou za to pesticidy

víno
Zahraniční Alkohol

Spotřeba vína po celém světě výrazně klesá. Mladým lidem moc nechutná