pondělí 20. května 2024

Dravou americkou želvu našli v Británii, dokázala by vyhubit celé jezero

Zbavit se domácího mazlíčka a nechat ho napospas osudu ve volné přírodě neohrožuje jeho samotného. Invazivní druh dokáže v cizím prostředí vyhladit celou populaci jako nedávno kajmanka v britském jezeře.

úvodní

Odchycená želva dostala jméno Fluffy
Zdroj: facebook Wild Side Vets

  • Odchycená želva dostala jméno Fluffy
  • Zdroj: facebook Wild Side Vets

Před pár dny si v Británii všiml pejskař v jezeře v hrabství Cumbria zvláštního agresivního tvora. Šlo o dravou kajmanku supí pocházející z Ameriky, která svou čelistí dokáže překousnout i lidský prst. Při odchytu tak odborníci museli použít tři páry svářečských rukavic najednou. Želvu ošetřil veterinář a teď ji čeká umístění do zoo nebo k soukromému chovateli, který se na náročný druh zvířete specializuje. Pokud by zůstala v přírodě, dokázala by vyhubit všechny živočichy v jezeře. Želva dostala kvůli svému vzhledu alespoň roztomilé jméno Fluffy, v překladu Načechraná.

V Česku se lidé také zbavují želv. V Plzni se v roce 2009 našla želva s prasklým krunýřem. Pravděpodobně spadla z větší výšky, a tak se jí majitel zbavil. Před Vánocemi 2022 zase hradečtí rybáři kromě lovení kaprů a pstruhů odchytávali skupinku rozmnožených želv nádherných.

Invazivní druhy dokážou v novém prostředí vyhubit celou populaci živočichů. Patří mezi ně například parazit krevnatka úhoří pocházející z Japonska a Číny, která způsobuje hromadné úhyny úhoře říčního. Nebezpečná je také rybka střevlička východní, která se u nás už stihla přemnožit a snižuje počet jiných druhů ryb. Problémem je také třeba jelen sika, ten má výrazný negativní vliv na populaci původního jelena lesního, se kterým se kříží.

Výskyt norka amerického ve volné přírodě má katastrofické důsledky vedoucí až k úplné likvidaci přežívající populace našich raků, obojživelníků i plazů. Stoupá také počet muflonů, ti zase nadměrně spásají vegetaci a konkurují našim původním druhům kopytníků.

Zajímavosti o kajmance supí:

  • svou kořist chytá při stavu nehybnosti na svůj třepetající se červený jazyk, který připomíná červíka,
  • lidé ji téměř vyhubili, protože má chutné maso,
  • dožívá se padesáti let,
  • její ocas je delší než její tělo,
  • dorůstá až 80 centimetrů a váží až sto kilogramů,
  • dokáže ulovit i malého obratlovce a dost často si pochutnává na malých kachňatech.
Autor: Zuzana Beranová

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti