úterý 22. října 2024

Dráhy posílí kvůli prodlouženému víkendu a prázdninám spoje

Pondělní státní svátek a následující dva dny podzimních prázdnin přinesou školákům pět dnů volna najednou. České dráhy proto posílí vlakovou dopravu.

CDID4818 (2)

Ilustrační foto.
Zdroj: České dráhy

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: České dráhy

Posilové vozy, které navýší kapacitu vlaků v nejžádanějších směrech, budou zařazené ve vlacích před začátkem prodlouženého víkendu. Větší kapacitu budou mít zejména v pondělí 28. října, kdy České dráhy počítají s větší poptávkou po cestování u studentů vysokých škol a u pracujících. Naopak u žáků ze základních a středních škol očekává dopravce větší zájem o cesty vlakem až na konci podzimních prázdnin.

Posilové vozy zařadí České dráhy do dálkových vlaků už v pátek 25. října, tedy před začátkem prodlouženého víkendu a navazujících podzimních prázdnin. Zařazené budou do nejvytíženějších spojů na různých dálkových linkách, a to zejména spojujících Prahu se severní Moravou, Valašskem, Slováckem, dále pojedou z metropole do Českých Budějovic, Chebu a Hradce Králové. Přepravní kapacitu na páteřní trase mezi Prahou a severní Moravou navíc od 24. října zvýší čtyři vlaky SC Pendolino spojující Prahou s Opavou, jejichž provoz dočasně přerušily zářijové povodně.

I přes kapacitní posílení jednotlivých spojů je potřeba počítat s tím, že zejména v době dopravní špičky mohou být vlaky v některých úsecích vysoce obsazené. Cestujícím dráhy proto doporučují, aby si do vlaků pořídili rezervace.

Předpokládané vytížení jednotlivých spojů je možné ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak nebo v e-shopu Českých drah. U jednotlivých dálkových spojů se zobrazuje indikátor předpokládané obsazenosti, semafor. Spoje, ve kterých dopravce předpokládá velkou obsazenost, jsou zvýrazněné červenou barvou. U některých z nich se navíc může zobrazovat také upozornění, že jsou v nich téměř vyčerpaná místa k sezení. Těmito spoji doporučují dráhy cestovat jen s rezervací místa. Místenky je v období prázdnin vhodné pořídit i do vlaků se středním a nízkým obsazením, které jsou v mobilní aplikaci a e-shopu vyznačené oranžovou a zelenou barvou.

Související

ČD
Domácí

České dráhy od prosince zdraží jízdné

nocni_vlak
Domácí

První vlaky na trati z Prahy do Ostravy vyjedou v sobotu

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

2023 02 15 Dočasná zubní ordinace poliklinika Bohumín02
Domácí

České dráhy nabízejí železniční polikliniky