sobota 5. října 2024

Dotace na školní obědy se zvýší

Průměrná cena školních obědů se dostala na 34 korun. Ministerstvo školství na zdražování reaguje navýšením finanční pomoci.

školní jídelna

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Původně chtělo Ministerstvo školství v roce 2023 přispět na školní stravování částkou 60 milionů korun, ale vzhledem ke zvyšování cen energií a potravin se částka navýší na celkem 100 milionů korun. Ještě před šesti lety byla průměrná cena za obědy 24 korun, nyní je to již 34 korun. Počet dětí, jejichž rodiče jim nejsou schopni školní stravování zajistit, se stále zvyšuje.

V praxi se nám potvrdila velmi úzká provázanost mezi základní potřebou žáka, tedy pravidelným obědem, a jeho školními výkony. Chceme proto pomoci potřebným rodinám tak, aby žák měl možnost zúčastnit se všech školních aktivit díky prominutí úhrady za školní stravování a nebyl z důvodu neúčasti na těchto aktivitách vyčleňován z kolektivu. Důvodem neúčasti žáků bývá buď potřeba finančního pokrytí takových aktivit, nebo jejich únava v případě, že nemají v poledne oběd,“ uvedl náměstek pro sekci vzdělávání a mládeže MŠMT Jan Mareš.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MŠMT

Související

děti
Domácí Školství

Méně odkladů pro školáky. Vláda podpořila změnu zákona

třída
Domácí Školství

Počet studentů středních škol stoupá, mladších žáků naopak ubývá

třída
Domácí Školství

Rozpočet pro školství na příští rok je v ohrožení, varují odbory

Mikuláš Bek.
Domácí Školství

Vědomostní soutěže zůstanou olympiádami, potvrdil Bek