pátek 18. října 2024

Dostupnost léků řeší i premiér

Předseda vlády Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek jednali s farmaceutickou společností Zentiva o dostupnosti léčiv pro Čechy.

Farmaceutická společnost Zentiva.

Farmaceutická společnost Zentiva.
Zdroj: Zentiva

  • Farmaceutická společnost Zentiva.
  • Zdroj: Zentiva

Problém s nedostatkem léků v naší republice řeší i premiér Petr Fiala. Předseda vlády spolu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) jednali s farmaceutickou společností Zentiva ohledně zlepšení dostupnosti některých léčiv na českém trhu.

Diskutovali jsme o možnosti navýšení výroby dětských léků pro léčbu horečky u malých dětí, přímo tady v Praze. Zásobení tuzemského trhu je pro nás prioritou,“ řekl po jednání Fiala. „V případě krize jsem připraveni spolupracovat s vládou a společně hledat řešení k zajištění dodávek léčiv pro české pacienty. Současná situace nám ukazuje strategický význam udržení farmaceutické výroby v Evropě a v České republice,“ uvedl ředitel Zentivy Nick Haggar.

Krizová situace ze začátku prosince se v Česku zlepšila. „Během prosince jsme zajistili dodávku 300 tisíc balení dětského Nurofenu. V průběhu měsíce ledna a února dorazilo a dorazí téměř půl milionu balení antibiotik v různých skupinách, a o dalších dodávkách jednáme,“ prohlásil Fiala. „Chceme zmapovat výrobní kapacity léků v Česku, abychom mohli nedostatku vybraných léků v budoucnu lépe předcházet,“ doplnil premiér.

Výpadkům léčiv by měla předejít plánovaná novela zákona o léčivech. Výrobci léků budou nově povinni mít k dispozici pro pacienty množství léčivého přípravku odpovídajícího minimálně dvouměsíční průměrné spotřebě.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Vláda ČR

Související

profimedia-0915900916
Domácí Školství

Nový obor Lyceum by měl ulevit přetíženým gymnáziím

76923039_2592534600827407_4214662716213690368_n
Domácí

Výsměch všem státním zaměstnancům. Politici si odsouhlasili zvýšení platů

39600677390_438603eb49_b
Domácí

Vláda vyhodila Bartošův pomník. Návrat digitalizace přijde až v roce 2028

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost