úterý 22. října 2024

Dostane Brady vyznamenání? Zeman jej odmítal, Pavel zatím mlčí

Jiří Brady, ač už posmrtně, se možná letos dočká státního vyznamenání. Spolu s ním má prezident Petr Pavel navržených další stovky jmen.

Jirko,_děkujeme._Nemlčíme._05

Jiří Brady možná letos po letech konečně dostane vyznamenání. Tentokrát už by to ale bylo in memoriam.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jiří Brady možná letos po letech konečně dostane vyznamenání. Tentokrát už by to ale bylo in memoriam.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na veřejnost se znovu dostává kauza zesnulého kanadského podnikatele českého původu, Jiřího Bradyho. Toho už poněkolikáté navrhli poslanci prezidentovi Petru Pavlovi do nominací na státní vyznamenání a to dokonce na Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní poctu. Bradyho jméno zákonodárci opakovaně navrhovali už v minulých letech, ale postoj tehdejšího prezidenta Miloše Zemana byl odmítavý. V kuloárech se spekulovalo o tom, že prezident vedl dlouhosáhlý spor s někdejším ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), který je Bradyho příbuzným. Současný prezident Petr Pavel se k této nominaci zatím nevyjádřil a proto bude jasno pravděpodobně až 28. října, kdy se medaile udělují.

Brady, který ještě za svého života dostal Záslužný řád Spolkové republiky Německo či Medaili Karla Kramáře, prošel jako Žid za druhé světové války dvěma koncentračními tábory, Terezínem a Osvětimí, odkud uprchl v lednu 1945 během pochodu smrti. V roce 1949 utekl i z komunistického Československa, nejprve do Izraele a v roce 1951 zakotvil v Kanadě. Tam si založil instalatérskou firmu a pomáhal dalším tuzemským emigrantům. Zemřel v roce 2019 v 90 letech.

Kromě Bradyho navrhli senátoři a poslanci další stovky jmen. Je mezi nimi i zmíněný exministr kultury Daniel Herman, bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera, písničkář Karel Kryl, herečky Dagmar Havlová a Daniela Kolářová, herec Petr Nárožný nebo atentátník na Reinharda Heydricha Jan Kubiš. Jeho spolubojovník Jozef Gabčík však mezi navrhovanými není. Z adeptů také vypadl například bývalý prezident Miloš Zeman.

Autor: Jan Skala

Související

Praha,_Magistrát,_Karel_Březina
Krimi

Exministr Zemanovy vlády čachroval s dotacemi. Jde na tři roky do vězení

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika

profimedia-0901817420
Domácí

Spor mezi Piráty a Lipavským. Je to zbabělec, dělá puč s Fialou, zní ze strany

325662559_1123287961693117_4198736879101441408_n
Domácí

Opozice si dá dostaveníčko na Hluboké. Miloš Zeman tam oslaví osmdesátku