neděle 16. června 2024

Dostál vynuloval USA a Češi jsou jednu výhru od medaile

Čeští hokejisté na mistrovství světa porazili USA nejtěsnějším rozdílem 1:0 a jdou do semifinále.

Češi postupují do semifinále.

Češi postupují do semifinále.
Zdroj: Profimedia

  • Češi postupují do semifinále.
  • Zdroj: Profimedia

K veledůležitému čtvrtfinálovému utkání na domácím mistrovství světa nastoupili Čeští hokejisté proti USA s pozměněnou sestavou. Matěj Stránský nahradil nemocného Jakuba Fleka a bostonskou dvojici Zacha - Pastrňák v první útoku doplnil Palát.

Vstup do zápasu měli lepší Američané a v prvních minutách dali jasně najevo, že Lukáš Dostál bude mít plné ruce práce. Gólman Anaheimu ale úvodnímu tlaku odolal a dal tak svým spoluhráčům možnost postupně převzít iniciativu. To vyústilo až v individuální únik naší největší hvězdy Davida Pastrňáka, kterému ale v posledním okamžiku sjel puk a skóre zůstalo nezměněné.

Ve druhé třetině si oba týmy zahrály v početní výhodě. Jako první šel na trestnou lavici David Pastrňák za vysokou hůl. Nebezpečnou přesilovku Američanů ale naši dokázali hlavně díky skvělému Dostálovi ubránit. O chvíli později se role obrátily, s tím rozdílem, že Češi svou přesilovku využili. Postaral se o to David Špaček, který napálil puk z prostoru mezi kruhy a skvěle stínící Pavel Zacha zajistil klíčovou teč.

Kapitán týmu Roman Červenka měl pak ještě ideální příležitost zvýšit náskok svého týmu, ale po spolupráci s Ondřejem Kašem trefil smolně jen břevno.

Na začátku posledního dějství dohrávali Američané další přesilovku, díky čemuž se dostali do tempa. Češi naopak zhruba do 45. minuty svůj rytmus hledali. Závěr zápasu byl pak velký nápor na nervovou soustavu domácích fanoušků a také na gólmana Lukáše Dostála. Ten ale dokázal všech 36 střel soupeře pokrýt a vychytat tak pro České hokejisty postup mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu.

„Výborný výkon od Lukáše Dostála a od našich obránců, kteří ubránili všechny přesilovky Američanů. Jsem pyšný na celý tým, podali jsme týmový výkon,“ hodnotil čtvrtfinálové utkání David Pastrňák a pochválil také fanoušky za atmosféru v O2 Areně.

Rulíkův výběr nastoupí v semifinále proti Švédsku v sobotu od 14:20.

USA - Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Zacha (Špaček, Červenka)

Autor: Ota Černý

Související

Alois Hadamczik
Hokej

Staronovým prezidentem českého hokeje zůstává Hadamczik

petrohr
Zahraniční Video

Oslavu Dne Ruska pojali svérázně, USA přidaly dárek – nové sankce

profimedia-0881391099
Zahraniční Video

Zaplavená Florida vábí aligátory. Povodně přiživí další déšť

bourbon
Světové dny Alkohol

Den bourbonu