pondělí 16. září 2024

Donald Trump a jeho právnička zaplatí skoro milion dolarů za žalobu na Hillary Clinton

Soud nařídil bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho právničce Alině Habba, aby zaplatili pokutu 937 tisíc dolarů za žalobu na exministryni zahraničí Hillary Clinton. Tvrdili, že prezidentské volby v roce 2016 byly zmanipulované.

Donald Trump

Donald Trump
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Donald Trump
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V žalobě například stálo, že se Hillary Clinton a další demokraté spikli a vytvořili příběh o jeho spolčení s cizí zemí ve chvíli, kdy se oba ucházeli o Bílý dům. Požadoval odškodnění ve výši 24 milionů dolarů.

Soudce floridského federálního soudu John Middlebrooks, který v září zamítl Trumpovu žalobu, uvedl, že sankce jsou oprávněné, protože bývalý prezident projevil vzorec ve zneužívání soudů k prosazování své politické agendy.

"Nedostatečnost žaloby jako právního nároku byla zřejmá od samého počátku. Žádný rozumný právník by ji nepodal. Šlo pouze o vyřizování politických účtů," napsal soudce v rozhodnutí.

Rozsudek je významný tím, že Trump po dlouhou dobu používal soudy jako zbraň proti obchodním rivalům a partnerům, bývalým zaměstnancům i novinářům.

Související

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

zákon
Krimi

Zabiju soudkyni, oznámila ministerstvu žena ze Šumperku

53368233850_071585e29c_b
Zahraniční

Dva Pákistánci vyzývali k vraždě Geerta Wilderse. Tresty si však neodpykají