Dolní Lipka ožije parními vlaky

V sobotu 7. září se na nádraží v Dolní Lipce na Králicku sjedou milovníci železniční nostalgie. Parní lokomotivy jako Rosnička, Ušatá, Ventilovka či Němka znovu oživí tratě a připomenou bohatou historii železniční dopravy.

Parní vlak v Dolní Lipce.

Parní vlak v Dolní Lipce.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Parní vlak v Dolní Lipce.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Milovníci historických vlaků se mohou těšit na další jedinečnou podívanou. V sobotu 7. září se na nádraží v Dolní Lipce na Králicku sjede několik parních lokomotiv, které přivezou návštěvníky z různých koutů regionu. Akce navazuje na loňské oslavy 150. výročí Moravské pohraniční dráhy, které měly velký úspěch.

Letos se připomínají dvě významná výročí, 125 let od zahájení provozu na trati Dolní Lipka – Štíty a 150 let trati Dolní Lipka – Letohrad – Hradec Králové. Parní stroje jako Rosnička, Ušatá, Němka a Ventilovka znovu vyrazí na koleje, aby převezly návštěvníky po historických trasách. Kromě nich se představí i Hurvínek, Sergej a Čmelák, kteří zpestří akci.

Pro zájemce jsou připraveny čtyři trasy, které propojí nejen Pardubický kraj, ale i Královéhradecký a Olomoucký kraj. Lokomotiva Rosnička pojede z České Třebové přes Letohrad do Dolní Lipky, Hurvínek a Věžák vyrazí ze Šumperka, a Ušatá přiveze cestující z Pardubic a Hradce Králové. Ventilovka pak nabídne jízdy mezi Dolní Lipkou a Štíty. Akci doprovodí také vojenská ukázka Československé obce legionářské ve Štítech a další program.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici

Vizualizace zastávky na Letišti Václava Havla
Domácí

První PPP projekt železnice láká investory

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel