pátek 26. dubna 2024

Dobití za 10 minut. Nejvýkonnější stanici pro elektromobily najdou motoristé v Mladé Boleslavi

Nejrychlejším dobíjením pro elektromobily se chlubí stanice v Mladé Boleslavi. Během deseti minut dokáže dobít většinu baterií elektromobilů.

Dobíjecí stanice

Nejvýkonnější dobíjecí stanici pro elektromobily najdou motoristé v Mladé Boleslavi.
Zdroj: MDČR

  • Nejvýkonnější dobíjecí stanici pro elektromobily najdou motoristé v Mladé Boleslavi.
  • Zdroj: MDČR

Ministerstvo dopravy spolu s energetickou firmou ČEZ spolupracuje na rozšiřování sítě dobíjecích stanic pro elektromobily na území České republiky. Nejvýkonnější stojan byl nově zprovozněn na parkovišti obchodního centra Olympia v Mladé Boleslavi. Dobíjecí hub tvořený celkově sedmi stanicemi může v jednu chvíli obsloužit až 14 elektroaut. Nejrychlejší z nich o výkonu 360 kW umí současně dobíjet dvě auta, každé výkonem 180 kW.

Symbolicky jsme spustili ultrarychlý stojan, který zvládne souběžně dobít většinu kapacity baterií dvou e-aut za 10 minut. Jako na všech ostatních místech v naší síti přitom řidičům garantujeme odběr skutečně bezemisní elektřiny, a to díky certifikaci jejího původu z obnovitelných zdrojů,“ řekl Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ.

Ministerstvo dopravy chce, aby se obdobné stojany, které během několika minut dokáží dobít více elektroaut najednou staly standardem. „Ministerstvo dopravy dosud podpořilo výstavbu více než dvou tisíc dobíjecích bodů a v příštích letech znásobíme investice do nabíjecí infrastruktury u dálnic a ve městech až do výše šesti miliard korun,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Do roku 2025 chce ČEZ provozovat 800 stojanů pro dobíjení elektromobilů na území ČR. Zatím provozuje kolem pětistovky stanic.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

Coal-mining-in-Australia_1
Domácí

Továrna na zpracování lithia na Teplicku nebude. Vyroste kousek od Kadaně

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

profimedia-0866492063.jpg
Fotbal

Sparta je titulu ještě blíž

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy